Social

#ore optionale #ore obligatorii #optionale #programa scolara

Noi schimbari in invatamant! Mai putine ore obligatorii si mai multe optionale

Ministerul Educatiei propune schimbarea programei scolare pentru gimnaziu. Astfel, copii urmeaza sa aiba mai putine ore obligatorii si mai multe ore de sport si informatica.

Aceasta propunere a venit deoarece numarul optionalelor este inacceptabil de mic, in timp ce numarul disciplinelor obligatorii este prea mare. In plus nu se pune accent pe informatica, potrivit mediafax.ro.

Mai exact, expertii din grupul de lucru al Ministerului Educatiei, atrag atentia asupra urmatoarelor probleme:

1. Numarul de ore in CDS (curriculum la decizia scolii) propus, 1-2 ore, este inacceptabil de mic, propunerea din Legea Educatiei Nationale, bazata pe studii si analize era de 25% la gimnaziu. Un minim de 4-6 ore ar fi obligatoriu.
2. Numarul de discipline, 14-15, este prea mare si pastreaza viitoarea curricula in tiparele anterioare.
3. Nu exista discipline agregat, care sa asigure invatare interdisciplinara, aplicare integrata a cunostintelor din discipline diferite. (stiintele mediului, Educatie pentru societate, stiintele vietii)
4. Disciplinele socio-umane sunt mult prea limitative, cu cele 4 module propuse
5. La educatie fizica, sport si sanatate sunt prea putine 2 ore pe saptamana, avand in vedere nevoia de miscare in dezvoltarea armonioasa a elevilor. La varianta 2, la clasa a VIII-a, o singura ora de sport este inacceptabil.
6. La Educatie tehnologica nu avem ore la clasele a V-a si a VI-a, desi dimensiunea aplicativ-practica este putin reprezentata in curricula.
7. La variantele 1 si 3 nu avem TIC la clasele a VII-a si a VIII-a.

Astfel, noua propunere prevede patru ore de Limba si Literatura Romana de la clasa a V-a si pana la clasa a VIII-a, doua ore de Limba Moderna I si o ora de Limba Moderna II. La Matematica-Informatica sunt prevazute patru ore la clasa a V-a si cate cinci ore pe saptamana pentru celelalte clase de gimnaziu. stiintele Vietii are doua ore alocate la clasa a V-a si la clasa a VII-a si cate o ora la celelalte, iar stiintele Mediului are doua ore la clasele a VI-a si a VIII-a si cate o ora pe saptamana la celelalte clase de gimnaziu. In programa mai sunt prevazute doua ore pe saptamana pentru disciplina Educatie pentru Societate, o ora de Geografie, una de Religie, o ora de Educatie plastica, trei ore de Educatie fizica si sport, o ora de Educatie tehnologica si o ora pe saptamana pentru Consiliere si Orientare.

De asemenea, elevii de la clasa a V-a ar trebui sa aiba patru optionale, iar la celelalte clase de gimnaziu ar trebui studiate cinci optionale pe saptamana, potrivit mediafax.ro.

 

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea