Social

#progres #test #transplant #medicina #bio-rinichi # insuficienta renala

Noi progrese in medicina: a fost creat "bio-rinichiul"

Un grup de cercetatori americani a reusit sa creeze un rinichi si sa il transplanteze cu succes unui cobai, fapt ce ar oferi o noua sansa persoanelor care sufera de insuficienta renala.

Acest prototip se numeste "bio-rinichi", este functional si a deschis calea catre noi structuri anatomice ce ar putea inlocui ficatul, inima sau plamanii.

Experimentul cercetatorilor americani a constat in prelevarea de celule renale vii de la un soarece cu ajutorul unei solutii speciale pe baza de detergenti, din acest organ pastrandu-se doar un invelis din colagen.

Dupa aceasta operatiune, cercetatorii au reumplut structura goala cu celule vii, intre care si celule endoteliale umane, ce acopera peretii vaselor sangvine ale rinichiului, si cu celule renale prelevate de la soareci nou-nascuti.

Cea mai dificila procedura a fost insa aceea de a implanta aceste celule in partea corecta a rinichiului, utilizand un canal muscular numit ureter ca pe un tub. In ciuda dificultatilor, cercetatorii au reusit insa sa transplanteze la mai multi soarcei vii "bio-rinichii", care au inceput sa filtreze sange si sa produca urina prin ureter imediat ce alimentarea cu sange a fost restabilita.

Cercetatorii spun insa ca, pana la testarea acestei metode pe oameni, mai sunt necesare o serie de teste preliminare.

Sursa foto:napocanews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea