Social

#irak #rapire #jurnalisti

Noi dezvaluiri despre rapirea jurnalistilor romani din Irak

Colegul de detentie al jurnalistilor romani rapiti in Irak, americanul Roy Hallums, face dezvaluiti inedite in cartea sa de memorii despre perioada in care a fost ostatic , informeaza realitatea.net.

Roy Hallum a fost ostatic alaturi de jurnalistii romanai Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Marie-Jeanne Ion. Acesta declara ca versiunile celor trei sunt diferite, de la acoperirea unei vizite a lui Basescu, la obtinerea unor interviuri cu oficiali irakieni .

Cartea americanului, "Buried Alive: The True Story of Kidnapping, Captivity, and a Dramatic Rescue" a aparut in acest an. Americanul declara ca cel mai frapant lucru al rapirii este faptul ca fiecare dintre cei trei jurnalisti aveau variante diferite.

"Reporterii romani venisera in Bagdad sa acopere vizita presedintelui Basescu in duminica Pastelui la trupele romane dislocate aici in timpul razboiului. Fusesera rapiti pe 26 martie, pe o strada de langa Flowerland Hotel, locul unde stateau. Trei vehicule le-au inconjurat masina, rapitorii au sarit asupra lor cu AK 47 si i-au bagat pe romani si pe ghidul lor irakian in cele trei vehicule. Romanii ne-au spus ca i-au dus la o locatie unde i-au tinut trei zile. Nou-venitii mi-au descris locatia si conditiile in care fusesera tinuti trei zile si totul era extrem de diferit. Mainile si picioarele nu le fusesera niciodata legate, stateau intr-un dormitor, aveau paturi si primeau mancare regulat. Cand au fost mutati, li s-a spus ca merg intr-o locatie noua unde vor primi un tratament mai bun si mancare mai buna. In loc de asta, au fost adusi la Robert si la mine, in inchisoarea sub pamant unde stateam noi", spune autorul american.

Americanul mai spune ca Miscoci a vrut sa omoare gardienii si sa evadeze, iar Marie Jeanne avea voie doar doua tigari pe zi. Roy Hallums mai spune ca detinutii comunicau intre ei prin semne tactile inainte de a vorbi.

Americanul crede ca sirianul Omar Hayssam a planuit rapirea. El spera sa i se deblocheze astfel conturile inghetate de autoritatile romane si sa rezolve afacerea rapirii jurnalistilor pentru a primi laude pentru fapta sa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea