Social

#spital #internare #cnas

Noi criterii pentru internarea romanilor bolnavi

CNAS lucreaza la un priuect pentru stabilirea unor criterii obiective necesare la internarea pacientilor. Romanii cu febra se vor putea interna in spital doar daca aceasta depaseste 38 de grade Celsius timp de trei zile.

Incepand cu 1 iunie, internarile ar putea fi realizate doar cu respectarea criteriilor stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in 2011-2012.

Printre motivele care le vor permite romanilor sa se interneze in spital se numara pierderea subita a cunostintei, a vederii sau auzului, puls si tensiune anormale, febra persistenta, hemoragie continua si deshidratare severa.

"E vorba despre o noua tehnica care trebuia aplicata inca de acum 7-8 ani in urma unui proiect cu Banca Mondiala care prevedea indicatori si norme pe baza carora putem defini ce e aceea o urgenta. Pentru ca noi, de foarte multi ani, internam acele asa zise urgente, dar pentru care noi ca si Casa sau Ministerul Sanaatii nu avem norme obiective prin care definim ce e o urgenta.

Vizeaza controlul pe care trebuie sa-l exercitam asupra modului in care se fac internari, adica daca internarile sunt justificate la plata sau nu. Multi fortau numarul internarilor, chiar daca nu erau cazuri grave, iar noi plateam iar cei care erau cazuri grave stateau la poarta spitalului. Proiectul ii ajuta pe cei care sunt grav si sa le dea prioritizare la internare , adica sa nu se mai faca abuzuri la internare. Cei care sunt intr-adevar sunt bolnavi vor avea prioritate la internare", a declarat Lucian Duta, presedintele CNAS, citat de Realitatea.net.

Persoanele care au suferit rani cauzate de traume majore (fractura a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau bratului, fractura a coloanei vertebrale in zona cervicala, disfagie acuta cu risc de aspiratie) vor putea fi internate dar nu si cele care au rani izolate ale mainilor sau picioarelor, potrivit proiectului CNAS, citat de Gandul.info.

Bolnavii cu febra persistenta de cel putin cinci zile (trei zile cu temperatura de peste 38 de grade Celsius) sunt si ei pe lista celor care vor putea fi internati, alaturi de cei cu tensiune sau puls anormale si cei care trebuie sa primeasca anumite tratamente intraarteriale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea