Social

Neamurile, suparate pe fosta nevasta a lui Gabriel Bivolaru

Gabriel Bivolaru, fostul deputat PSD, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru devalizarea BRD, are rude din partea mamei care locuiesc in comuna bacauana Stefan cel Mare. Fratii si surorile Siminei Udrea, mama lui Gabriel Bivolaru, o considera pe Mona de Freitas, fosta sotie a deputatului, vinovata de toate relele.

Provenind din familii de intelectuali, educatori, invatatori, profesori sau economisti , rudele lui Gabriel Bivolaru nu vor sa iasa cu nimic in evidenta.

Au acceptat discutia cu noi in odai curate, cu miros de gutui si mere, pline de carti si dovezi ale profesiei de dascal pe care au practicat-o o viata de om. In comuna Stefan cel Mare traiesc nu mai putin de patru dintre fratii si surorile Siminei Udrea: Elena Nica si Tinca Focsa, amandoua foste invatatoare , Vasile Udrea, fost maistru pe platoforma petrochimica Borzesti si Constantin Udrea, pensionar si el, retras din Bacau in comuna de cativa ani buni. Noi am stat de vorba cu cele doua matusi ale lui Gabriel Bivolaru, ambele agere, atente la declaratii, dar mai ales afectate de ce i s-a intamplat nepotului lor. Una dintre ele, Tinca Focsa, l-a si crescut pe Gabriel cativa ani.

FIICA DE CHIABURI. Familia Simioanei Udrea, alintata de apropiati Simina, a fost catalogata de comunisti drept una de chiaburi. Tatal, Ion Udrea, din satul Negoiesti, era ceea ce se numea inainte perceptor fiscal si 0 familiei era destul de insemnata. Om cu mare aplecare catre lumina data de invatatura , asa cum spun copiii lui, el si-a indemnat toate cele opt odrasle sa faca scoli inalte si sa-i lumineze la randul lor si pe altii. Venirea comunistilor la putere le-a surprins pe doua dintre fetele sale la liceu. Ambele au fost date afara de la scoala din cauza dosarului. Cea mai mare dintre ele, Georgeta, si-a facut un rost la Bucuresti, unde a fost profesoara de engleza.

A murit cu putin timp inainte de a fi arestat Gabriel Bivolaru. Ea a fost cea care a tras-o dupa ea in Bucuresti si pe Simina. Acolo a terminat studiile si a devenit economista, acolo s-a casatorit si acolo si-a crescut copii. A pastrat insa permanent legatura cu familia din Stefan cel Mare, iar copiii ei, Mihaela (devenita prin casatorie Ene n.r.) si Gabriel, au fost prezenti aproape in fiecare vacanta in sat. "Pot sa va spun ca familia lui Gabriel Bivolaru este una dintre cele mai unite si, la 0 pe care au avut-o de recuperat, am ramas surprins ca nu au existat nici un fel de neintelegeri", ne-a spus Ion Vlasie, primarul comunei Stefan cel Mare.

FAMILIA. Unchii si matusile lui Gabriel Bivolaru sunt vecini, parintii cheltuind ceva bani pentru a le cumpara pamant in acelasi loc. Prima data am poposit la Elena si Ion Nica, ambii invatatori in comuna. "De fapt noi n-am fost doar invatatori pentru elevii nostri, am fost educatori pentru comuna, pentru ca noi ne-am ocupat de ceea ce se chema intr-adevar educatie", a tinut Ion Nica sa nuanteze statutul lor. Elena Nica ne povesteste despre copilul Gabi, dar si despre dezamagirile ei in ceea ce priveste barbatul Gabriel. "Eu am crescut-o vreo doi ani pe Mihaela, sora lui Gabi. El a fost crescut de sora mea, Tinca, si a trait si el, alaturi de ceilalti copii din sat, in balta gastelor. Cand s-a facut mare venea intotdeauna la noi ca la radacini, parca pentru a prinde puteri, ca i le secatuia femeia aceea, Mona. Ea e de vina pentru toate greselile lui. Era copil cand a cunoscut-o, avea vreo 20 de ani. Ce stia el sa faca afaceri la varsta aceea? Ea a fost tot timpul creierul si ea l-a bagat in puscarie. Tare mi-e mila de el ca si-a trait tineretea cu femeia aceea pe urmele lui", ne-a spus Elena Nica, facand referire la Mona de Freitas, celebra partenera de alcov si de afaceri a lui Gabriel Bivolaru. Femeia s-a ferit sa faca referi la afacerile lui, desi mare lucru n-ar fi stiut despre ele, pentru ca Gabriel Bivolaru, cand venea in comuna, nu-si destainuia afacerile rudelor.

Cu Mona de Freitas a venit o singura data in comuna si, in opinia Elenei Nica, nu avea prea mare respect pentru ea. "Nu i-am spus niciodata ca nu-mi place de ea, dar era evident. Nici el n-o prea aducea prin sat", ne-a mai spus Elena Nica in timp ce isi lasa fotografiate mainile muncite, alaturi de cele ale sotului.

REGRETE
"Ea (n.n. Mona de Freitas) l-a indemnat la toate relele, ca n-avea el de unde sa stie despre afaceri cand a cunoscut-o. Cum au inceput sa aiba necazuri l-a parasit si tare as mai parui-o daca as intalni-o" - Tinca Focsa, matusa lui Bivolaru

AMINTIRI
"Eu am crescut-o vreo doi ani pe Mihaela, sora lui Gabi. El a fost crescut de sora mea, Tinca, si a trait si el, alaturi de ceilalti copii din sat, in balta gastelor. Cand s-a facut mare venea intotdeauna la noi ca la radacini, parca pentru a prinde puteri, ca i le secatuia femeia aceea, Mona" - Elena Nica, invatatoare in satul lui Bivolaru


N-A PUTUT SA VINA LA INMORMANTAREA MAMEI

TRUDA. Mainile muncite ale sotilor Nica, dascali din generatie in generatie
Cand aude despre cine vrem sa vorbim, ochii Tincai Focsa se umezesc instantaneu. Gabi al ei i-a fost si ii este drag, ca si cum i-ar fi fost propriul copil. Nu-si poate explica destinul lui in contrast cu educatia primita si radacinile din care se trage, cel putin din partea mamei. Femeia scoate dintr-un sifonier un maldar de fotografii pe care le asaza cu grija langa un snop de lumanari, asezat firesc pe masa din odaia cea buna. Cu mainile tremurande, Tinca Focsa cauta fotografii cu baiatul, dar nu gaseste decat una cu el si cu sora lui cand erau mici. Povesteste cat de mult sufera pentru ceea ce i s-a intamplat lui Gabi si cat de atasat era de rudele sale din Bacau.

"Spunea ca nicaieri nu se poate odihni mai bine ca in paturile mele. Era bun, milos, ajuta pe oricine. S-a intalnit insa cu afurisita asta de femeie, Mona, care l-a umplut de probleme. Ea l-a indemnat la toate relele, ca n-avea el de unde sa stie despre afaceri cand a cunoscut-o. Cum au inceput sa aiba necazuri l-a parasit si tare as mai parui-o daca as intalni-o", se revolta batrana. Ea isi aminteste ca a cunoscut-o pe Mona de Freitas chiar in casa Siminei din Bucuresti si ca, instinctiv, femeia, mult mai in varsta decat Gabi, nu i-a inspirat deloc incredere. "Eu i-am spus ca nu-mi place de ea, iar el a dat din umeri, n-a zis nimic. N-a fost niciodata insurat cu ea, asa cum se zice. Ultima data l-am vazut pe Gabi la o pomana. Apoi a fost inchis si, la vreo sase luni de la asta, Simina s-a stins. Avem o durere inabusita ca el n-a putut sa vina la inmormantare, ar fi trebuit sa fie adus cu mascatii, si a zis ca decat asa, mai bine deloc. Mi-e dor de el, abia astept sa vina aici cand iese din puscarie, sa ma imite cum ma vaiet, iar eu sa-l alint si sa-i fac toate poftele", isi face planuri Tinca Focsa. Ea spune ca sora lui Gabriel Bivolaru, Mihaela, este cea care pastreaza permanent legatura cu ei, ii suna cel putin o data pe saptamana, desi este mai atasata de rudele din Roman, cele din partea tatalui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea