Social

Nastase si-a luat dragonii de la Camera

Nastase a eliberat biroul de sef al Camerei Deputatilor. A plecat cu doi dragoni de lemn, o vaza de cristal de Bohemia, statuete din bronz, cutiute din argint si alte mici chinezarii. Legea ii da voie sa ia cadourile cu o valoare mai mica de 200 de euro . Si le-a luat.

30 de cadouri in valoare totala de 3.255 de euro. Atit a strins, in 2005, presedintele Camerei Deputatilor . Cadourile au fost lasate pina simbata in patrimoniul institutiei. Mai exact, intr-o incapere mica care tine de Secretariatul Tehnic. Nimeni nu stie de ce. Cert este ca, initial, Nastase a preferat sa nu-si insuseasca cadourile. Toti ceilalti deputati ce au cadouri in diferite actiuni de protocol, Stefan Glavan (PC), Dan Radu Rusanu (PNL), Mihai Tanasescu (PSD), Titus Corlatean (PSD), Miron Mitrea (PSD), Viorel Hrebenciuc (PSD), si-au recuperat inca de la primire aceste bunuri. Nastase a facut-o abia simbata. Informatia ne-a fost confirmata si de Georgica Toba, director al Directiei Secretariat Tehnic de la Camera Deputatilor. Toba, care este si presedintele Comisiei de Evaluare si Inventariere a cadourilor, spune ca bunurile lasate de Nastase in custodia comisiei sale au fost ridicate de proprietarul acestora.

Internetul, expertul Camerei

Evaluarea bunurilor se face comparativ cu obiecte similare aflate pe piata. Spre exemplu, daca avem un portofel, noi putem stabili, cu o marja de eroare de 5-10%, valoarea exacta a acestuia. Pina acum nu s-a intimplat sa avem un cadou mai mare, o motocicleta de genul celei primite de Ion Iliescu. Se intimpla insa ca diferite cadouri sa nu le putem compara cu obiecte aflate pe piata romaneasca. Atunci mergem si consultam Internetul, explica Toba, presedintele comisiei de evaluare. Ce depaseste 200 de euro ar trebui evaluat de catre un evaluator oficial. N-a fost insa cazul. Cind un deputat primeste un cadou, el trebuie sa ni-l aduca noua, la comisie. Noi facem o evaluare a obiectului si, daca nu depaseste 200 de euro, putem sa i-l restituim. In caz ca depaseste 200 de euro, deputatul trebuie sa achite diferenta. Nu s-a intimplat pina acum. Nici unul dintre cele aproximativ 45 de cadouri nu depaseste 200 de euro, sustine Toba.

Statueta cu doar 85 de euro

Multe dintre obiectele primite de Adrian Nastase au fost evaluate in jurul sumei de 180-200 de euro, la limita evaluarii profesioniste, care ar fi putut sa-l determine pe primitor sa scoata din buzunar diferite sume de bani. Cel mai scump cadou primit de Nastase este un set de ceai pentru doua persoane din portelan de Limoges , in nuante de verde cu argintiu. Evaluarea lui Toba: 200 de euro.

Selectiuni din lista de cadouri

Statueta din bronz argintat reprezentind un leu - 100 de euro

Vaza de cristal de Bohemia (17 cm lumgime si 11 cm latime) 90 de euro

Stilou argintat + suport nichelat de birou 120 de euro

Farfurie decorativa din lemn de acaju cu suport negru 150 de euro

Doi dragoni din lemn 55 de euro

Set de ceai pentru doua persoane din portelan de Limoges in nuante de verde cu argintiu 200 de euro

Covor cu motive orientale tribale din lina, cu motive geometrice, in culori predominant caramizii, de dimensiuni 1,20/1,60 cm - 180 de euro

Cutie gravata de birou pentru pastrarea cartilor de vizita, confectionata din metal argintat (alpaca) cu interior din lemn 50 de euro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea