Social

Nastase, rapus prin santaj

Adrian Nastase nu mai este. Nici presedinte al Camerei Deputatilor, nici presedinte executiv al PSD. In noaptea de marti spre miercuri, printr-un vot secret si dupa zece ore de certuri si tensiuni, staff-ul central si liderii locali ai partidului au decis, cu scorul de 37 pentru si 16 contra, ca Nastase trebuie sa devina simplu membru si deputat PSD. Rezultatul a fost posibil, potrivit unor surse, dupa un mic santaj practicat de actuala conducere: demisionam, daca nu renuntati la Nastase. Sedinta maraton a PSD s-a soldat cu mai multe victime. Senatorul Ion Solcanu a ajuns la spital. Deputatul Rodica Nassar era sa-l urmeze.

Cronica unei morti planuite

Mircea Geoana a fortat debarcarea lui Adrian Nastase din functiile de partid si de stat in noaptea de marti spre miercuri. Potrivit unor surse, filialele au fost convinse printr-un mic santaj: nu votati pentru demiterea lui, conducerea PSD demisioneaza in bloc.

Noaptea de 14 spre 15 martie va ramine in istoria PSD drept ,,noaptea cutitelor lungi. Otopeni. Hotel Confort. Ora 2.00. Dupa aproape noua ore de polemici intre cei 60 de lideri centrali si judeteni ai PSD, s-a ajuns la punctul culminant. Votul. Urma sa se decida daca Nastase va fi sau nu debarcat din fruntea Camerei Deputatilor si din functia de presedinte executiv al PSD. Un vot simplu intr-un caz complicat. O bucata alba de hirtie pe care scria: ,,DA (sustinere pentru propunerea lui Geoana) si ,,NU (respingerea ideii sefului si vot pentru sustinerea lui Nastase). Zece minute de pauza, inainte de procesul votului. Pe holul hotelului, Mircea Geoana, avindu-i alaturi pe Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc, le spunea liderilor judeteni: Daca il veti sustine in continuare pe Adrian Nastase, contrar argumentelor aduse, ca nu face bine PSD, conducerea partidului isi da demisia. Nu ne mai putem juca. Tacerea celor din jur a prefigurat scorul final. Pauza s-a sfirsit, a inceput votul. Rezultatul a fost clar: 37 de organizatii judetene s-au exprimat pentru demiterea lui Nastase, 16 i-au fost favorabile fostului sef si o filiala s-a abtinut. Adrian Nastase a luat cuvintul. ,,Nu veti scapa nici voi. Toti sinteti expusi prin excluderea mea. Nu acesta era medicamentul cel mai bun pentru PSD. Scaunele s-au dat de pereti. Pesedistii s-au ingramadit spre usi. Era trecut de ora 2.00. Urna de vot si fetele de masa sifonate au ramas singurele martore ale noptii politice marca ,,PSD.

Nastase se considera ,, tap ispasitor

,,Vom vedea daca acesta era medicamentul potrivit pentru partid. Eu am cerut un vot de incredere de la organizatii. Acest vot secret a avut o anumita orientare. Acesta e un episod care se adauga unei telenovele din ultima vreme. Sa vedem daca de miine PSD incepe sa creasca in sondaje. A fost un scenariu. Unii au dorit, din motive personale, sa fie luata aceasta decizie. Din punct de vedere personal, consider ca, intr-o anumita masura, este vorba mai curind de o varianta care cauta un tap ispasitor, a comentat Adrian Nastase, la ora 2.30, situatia incredibila in care s-a vazut pus de propriii lui colegi, dupa ce 16 ani de zile i-a dominat din diferite functii.

A dorit sa para stapin pe situatie. Era, de fapt, suparat, uluit, nervos si obosit. A plecat spre masinile de protocol care il asteptau in fata hotelului, insotit de consiliera sa.

In cautarea procentelor pierdute

,,Adrian Nastase ar fi trebuit sa evite discutarea cazului sau si sa ia singur decizia de a renunta la functiile din partid si Camera. In mod normal nu ar fi trebuit sa ajungem aici si cred ca sugestia pe care i-am facut-o luni ar fi trebuit sa fie suficienta pentru el, sa inteleaga ca are o obligatie pentru partid. PSD nu poate sa faca abstractie de faptul ca a pierdut, in doua luni si jumatate, mai bine de 12 procente. In mod clar exista o legatura intre problemele de imagine pe care Nastase le-a avut si inca le are si scaderea in sondaje a PSD, a declarat Geoana dupa Nastase.

Geoana s-a aparat cu Wiersma

Cele zece ore de discutii au avut accente dure. Geoana, Mitrea, Oprescu, Solcanu, Oprisan au fost liderii PSD care au cerut explicit celor prezenti sa voteze pentru tragerea pe linie moarta a lui Nastase. Sedinta a fost deschisa in tromba de Geoana, care le-a comunicat colegilor ca propune demiterea lui Nastase si in urma sugestiilor insistente pe care le-a primit de la liderii socialistilor europeni. Geoana l-a invocat in special pe Jean Marinus Wiersma, vicepresedintele grupului parlamentar al Partidului Socialistilor Europeni, care vineri va veni intr-o inspectie la PSD. ,,Am vorbit si eu cu Wiersma, nu e chiar asa grava situatia, nu eu sint pericolul care ar stopa europenizarea PSD, a contracarat iritat Nastase. A urmat o perioda de relativa acalmie. Zece lideri de filiale au vorbit, ambiguu, despre problemele de imagine ale partidului, fara sa propuna o solutie. ,,Daca nu iesim de aici cu o hotarire si vom face in noaptea asta a o mia intilnire de sedinta omagiala unde ascultam limbi de catifea, vom provoca o sinucidere colectiva pentru partid, a ridicat brusc tensiunea discutiilor liderul PSD Bucuresti, Sorin Oprescu. ,,Stiu ca urmez eu dupa Adrian Nastase, dar nu am nici o problema. Facem sau nu ce trebuie pentru partid ? Vreti congres extraordinar ? O sa-l facem, ca tot noi o sa-l organizam, dar sa luam in noaptea asta o decizie, a intrat in discutie Miron Mitrea. Potrivit liderilor prezenti, Oprescu si Mitrea le-au reprosat liderilor de filiale ca nu au nici acum curajul sa se exprime liber.

Ne-a facut golani

Sustinatorii lui Nastase, deputatii Dan Nica si Ion Stan, au cerut insistent convocarea unui congres extraordinar care sa schimbe complet actuala conducere a partidului. Nica a fost chiar mai radical: ,,Sa-si dea acum conducerea demisia si sa se numeasca sase persoane noi care, alaturi de Geoana, sa conduca partidul interimar pina la congres. Putinii fideli ai lui Nastase, citiva deputati PSD, erau, marti noaptea, furiosi pe Geoana. Am auzit ca ne-a facut golani pentru ca am facut o lista de sustinere pentru Nastase. Golan e un atribut pe care il doresc multi, dar Geoana nu va putea fi niciodata presedintele golanilor, a comentat ieri deputatul Eugen Bejinariu. Oprisan a sarit la contraatac: Dosarele cu care sintem amenintati au fost facute de Blanculescu, Ilie Botos, Gabi Oprea, Victor Ponta, iar Adrian Nastase le-a folosit si le foloseste.

Nervi intinsi la maximum

Nervozitatea crestea minut de minut. Adrian Nastase a amintit din nou de scenariul pus la cale impotriva sa de liderii partidului si de presa si i-a acuzat pe Geoana si Mitrea de coordonarea unor sondaje ostile lui. ,,M-am saturat de aceste modalitati de lucru ale colegilor din Camera, cu liste de sustinere, de presiuni. V-ati obisnuit cu grupurile de presiune, iar eu va spun ca m-am saturat!, a pus punct sedintei de zece ore Mircea Geoana.

Solcanu - la spital, Hrebenciuc - la Sevilla
Liderii PSD sint amatori de sedinte nocturne maraton. Ele sint un termometru al starii de fapt a partidului. Cu cit sint mai lungi, cu atit criza e mai serioasa. Ion Iliescu era, miercuri dimineata, la ora 3.00, cel mai sprinten pesedist.

Hotelul Confort din Otopeni, ales de conducerea partidului pentru sedinta speciala de partid, apartine unui apropiat al deputatului PSD Gabriel Oprea, unul dintre ultimii fideli ai lui Adrian Nastase. Motivul refugierii celor 60 de pesedisti la Otopeni a fost explicat succint de un participant: ,,Nu ne-a costat nimic.

Holul a fost alocat sutelor de jurnalisti. Pesedistii, a caror sala de sedinta se afla in alt corp de cladire, au sosit la timp la reuniune. Iliescu a venit vesel si a plecat la fel de vesel dupa zece ore de sedinta. Doar primarul Vanghelie a mai abordat aceeasi mina tonica. Restul liderilor au sosit marti, la ora 17.00, aparent senini si au plecat miercuri, la ora 2.40, cu spatele plecat si fetele negre de oboseala.

Hrebenciuc a fugit. La Sevilla

Tensiunile din sedinta au facut victime. Pe la ora 11.30, senatorului Ion Solcanu i s-a facut rau. Sufera de mai multi ani de cardiopatie ischemica. Doctorul Sorin Oprescu i-a dat primul ajutor , a chemat salvarea, care l-a dus fulger la spital. Ieri a fost externat. A urmat criza de spasmofilie a deputatei Rodica Nassar. Din nou Oprescu a sarit in ajutor. Nassar nu a ajuns la spital. A ramas cu colegii ei. Accidentele nu sint o noutate la PSD. In anul 2004, la Congresul de creare a uniunii electorale PSD+PUR, un participant a suferit un atac de cord si a murit.

Greu s-au refacut liderii PSD miercuri, dupa o noapte alba si tensionata. Nu si Viorel Hrebenciuc. Ieri-dimineata s-a repezit la aeroport si a fugit cu Gigi Becali si cu fotbalistii de la Steaua in Spania, la Sevilla. ,,Imi ajunge! Stau pina vineri! Si nu am de gind sa fac si eu un pas inapoi din prima linia a PSD, ne-a declarat ieri Hrebenciuc, de la 25 de grade Celsius. (Ada Mesesan)

Iliescu, uns judecator suprem
La aproape un an de la puciul din aprilie, Ion Iliescu se vede din nou sef. Nu lider maxim, cum poate si-ar fi dorit, ci un fel de judecator suprem in PSD. Un alt lider controversat activat de Geoana este Marian Vanghelie, transformat in luptator impotriva grupurilor mafiote din partid.

Dupa noaptea cutitelor lungi, Mircea Geoana a anuntat ca Ion Iliescu va conduce Consiliul de onoare al partidului. Ion Iliescu va fi presedinte al Consiliului de onoare al PSD, din care fac si eu parte, alaturi de citiva membri, si care va avea rolul de a judeca si de a transa, de o maniera obligatorie, situatii care pot sa apara pe probleme de moralitate si integritate. De fapt, am asistat la prima reuniune a acestui consiliu in care lideri importanti ai partidului, oameni cu experienta, cu credibilitate, au cumpanit, au chibzuit impreuna indelung si au ajuns la concluzia ca mai buna pentru partid si pentru Adrian Nastase este demisia din cele doua functii, a afirmat Geoana miercuri dimineata. Recuperarea de catre partid l-a revitalizat pe Iliescu. A iesit din sedinta radios, zimbind ca o vedeta.

Soarecele si pisica

Din declaratiile lui Geoana se intelege ca functia sa nu este formala si ca va avea drept de viata si de moarte in partid. Este de fapt o suprastructura, peste Comitetul de Integritate Morala condus in prezent de Cristian Diaconescu. Impacarea cu Iliescu pare un gest abil, prin care Geoana incearca sa-si salveze pielea, exploatind bruma de incredere publica de care se bucura fostul presedinte. Actualul sef al PSD incepuse sa fie criticat tot mai apasat de Ion Iliescu, care incerca o revenire in partid pe usa din dos, agitind ideea realizarii unui asa-numit pol al stingii impreuna cu Petre Roman. De altfel, relatiile dintre cei doi s-au racit treptat dupa Congresul de anul trecut. Ion Iliescu l-a gratulat la una dintre sedinte cu apelativul prostanac, iar recent a sesizat la Geoana un inceput de aroganta. La rindul sau, Mircea Geoana s-a opus din rasputeri organizarii unei dezbateri interne in partid despre asa-numitul pol social democrat, organizat de tandemul Iliescu-Roman.

Vanghelie l-a demascat pe Nastase

Un personaj activat brusc in partid este primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Inaintea sedintei de marti seara, Vanghelie a lansat un atac violent impotriva lui Adrian Nastase: Lucrul cel mai important pentru Romania e sa terminam cu grupurile mafiote gen Petrache-Bittner-Adrian Nastase. In momentul de fata, Adrian Nastase impreuna cu Petrache si Bittner intentioneaza un congres pentru ca ei cred ca pot sa-l puna pe Titus Corlatean presedinte ca sa-l tina din spate. Am informatii foarte bune, va rog sa verificati!. Vanghelie a devenit extrem de agresiv inca de luni seara, cind, la o sedinta a PSD Bucuresti, l-a atacat pe Nastase: Am pierdut alegerile pentru ingimfarea lui Nastase, iar acum Adrian Nastase vrea sa fim cu totii in strada pentru el, cind el nu stia, cind era premier, sa dea mina cu noi si cu alegatorii. Atita era de ingimfat. Nici un tinar nu a ajuns macar sa-i duca mapa de premier. La Congres am votat cu Ion Iliescu. Vanghelie nu-l poate ierta pe Nastase. In anul electoral 2004, fostul premier l-a fortat pe Vanghelie sa se autosuspende din partid, deoarece era acuzat, in presa, de mare coruptie. Dupa aproape doi ani, primarul sectorului 5 n-a ratat ocazia sa-si ia revansa in partid. Miercuri dimineata, la iesirea din sedinta, se putea citi satisfactia pe chipul lui Marian Vanghelie, care evalua generos sansele de revenire a lui Adrian Nastase pe scena politica.

Grupul de la Cluj sufla in ceafa lui Mircea Geoana
Cazul Nastase a scindat partidul in cel putin patru tabere, vizibile si cu putere de influenta. Tandemul de conjunctura Geoana-Mitrea arunca punti de impacare catre tabara Iliescu, grupul de la Cluj ii tine predici lui Geoana si lanseaza somatii, iar Adrian Nastase a strins temporar, in jurul sau, 16 filiale.

Geoana s-a delimitat in ceasul al 12-lea de Nastase, cerindu-i sa se retraga din functii. I-a luat drept aliati de conjunctura pe Miron Mitrea si pe Viorel Hrebenciuc. Ei au contribuit decisiv la mazilierea lui Nastase. Hrebenciuc si-a tradat fostul stapin fara sa clipeasca: a refuzat sa semneze pe lista celor 80 de deputati strinsi cu arcanul de fidelii lui Nastase din Camera Deputatilor. Nici Mitrea n-a miscat un deget. Este de presupus ca marele combinator al PSD, Viorel Hrebenciuc, a petrecut multe ore pe telefon, incercind sa convinga baronii locali sa voteze impotriva fostului lor sef. Scor final: 36 la 16. In tot acest timp, Miron Mitrea a facut un joc extrem de abil de imagine, in opozitie totala cu Nastase: cooperant cu Justitia, relaxat in aparitii publice. Regizata sau nu, criza de ris a lui Miron Mitrea l-a facut simpatic in ochii opiniei publice, care avea sub ochi exemplul opus: un Nastase inversunat, obstructionind Justitia, total necooperant. Ramine de vazut cita vreme Miron Mitrea isi va putea pastra functia de secretar general al PSD, cind si el are o problema cu procurorii anticoruptie. Este pus sub invinuire in dosarul Zambaccian si citat ca martor la Parchetul General in dosarul Rompetrol.

Ioan Rus, sustinut pentru functia lui Nastase

Grupul de la Cluj a devenit foarte activ si a adunat, intre timp, suporteri intre liderii de filiale din Ardeal. De pilda, seful PSD din Satu Mare crede ca Ioan Rus ar fi cel mai potrivit pentru a prelua pozitia de presedinte executiv, eliberata de Adrian Nastase, si sustine necesitatea organizarii unui congres extraordinar. Pe de alta parte, Ioan Rus continua sa pluteasca peste partid si Mircea Geoana, manifestindu-se ca rege neincoronat in partid. Liderul PSD Cluj a cerut ieri, intr-o declaratie trimisa presei, ca toti cei invinuiti in dosare de coruptie sa faca un pas inapoi, pina la clarificarea problemelor in Justitie. Ioan Rus mai spune ca, dincolo de sentimentele pozitive fata de Nastase, exista o vointa determinata de ratiune pentru continuarea procesului de reconstructie a partidului. Vicepresedintele PSD subliniaza ca problemele PSD nu iau sfirsit o data cu demisia lui Adrian Nastase din functiile detinute in partid si la Camera Deputatilor. Obiectivul nostru trebuie sa fie recredibilizarea partidului, iar aceasta se poate realiza numai prin ducerea la bun sfirsit a proiectului politic in care ne-am angajat, fara ezitari sau jocuri duble in speranta unui cistig politic facil si imediat, mai spune Rus in declaratia sa.

Iliescu invie, Nastase moare

Ion Iliescu capata din nou putere in partid si va fi interesant de urmarit in ce masura va incerca sa-si impuna si oamenii in pozitii-cheie. Corina Cretu, Serban Nicolae , Antonie Iorgovan si alti fideli ai lui Ion Iliescu au trecut in plan secund o data cu inscaunarea lui Mircea Geoana, in aprilie 2005. Este sansa lui Iliescu sa revina la masa de joc, cu ultima sa carte: bruma de credibilitate publica. In timp ce Iliescu invie, Nastase se pregateste sa moara. Din punct de vedere politic, are cel putin trei variante: 1. Isi accepta soarta si ramine sa activeze ca simplu membru in partid. Varianta putin probabila. 2. Va cauta sa forteze mai departe convocarea unui congres extraordinar. Problema e ca Adrian Nastase are prea putine filiale de partea sa (16), iar dupa vot, probabil ca numarul lor se va diminua. In plus, singurii sai sustinatori cu notorietate sint Victor Ponta si deputatul Ion Stan, insa cei doi n-au nici forta, nici anvergura necesare pentru a-si impune punctul de vedere in partid. 3. Cel mai probabil, Nastase va incerca sa dinamiteze credibilitatea actualei conduceri, folosind tot ce stie de pe vremea cind era prim-ministru, iar majoritatea liderilor erau subordonatii sai. Este singura carte de negociere pe care Adrian Nastase o mai poate folosi pentru a-si salva ce se mai poate din cariera politica. A si facut-o deja, cu aluzii la soacra lui Mircea Geoana.(Dan Tapalaga)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea