Social

Nastase catre Basescu: Indurare, Traiane!

Adrian Nastase a transmis ieri presedintelui tarii un mesaj inedit: pe vremea cind era premier s-ar fi opus arestarii lui Traian Basescu.

Acesta este ultimul instrument din arsenalul cu care Adrian Nastase incearca sa tina procurorii cit mai departe de blocul din Zambaccian. A folosit functia de presedinte al Camerei Deputatilor ca sa intirzie cererea de perchezitie . Anturajul sau a strecurat date despre ancheta, pentru ca a doua zi Nastase sa acuze procurorii de scurgeri de informatii. In fata colegilor sai deputati, a invocat copiii pentru a le stirni compasiunea sau a evocat documentele importante pe care le-ar avea acasa pentru a-i inspaiminta. Ieri a elaborat o presupusa datorie morala pe care Basescu ar avea-o fata de el.

Asculta inregistrarea

Liviu Mihaiu : Am inteles ca v-ati opus pe vremea guvernului Adrian Nastase arestarii lui Traian Basescu.

Adrian Nastase: Eu m-am opus arestarii oricarui om politic si, in general, arestarilor. Eu am considerat ca daca si este adevarat, m-am opus. Dar am sa va spun inca o data. Eu consider, ca si in cazul lui Dinu Patriciu. Pentru ca stiu ca se pregateste arestarea lui miine. Eu cred ca, daca dosarul este realizat, el trebuie trimis direct in instanta. Ce sens are, dupa trei ani de zile, sa-l trimiti 20 de zile la puscarie. Doar daca vrei sa-i apesi unghiile sau sa-i bagi scobitori sub unghii in intervalul asta ca sa mai spuna cite ceva. Altfel, daca dosarul a fost facut si sint chestiuni economice, il trimiti in instanta. De aceea eu sint impotriva arestarilor.

Acest fragment difuzat ieri de Radio Guerrilla este ultima iesire prin care Nastase incearca sa cimenteze teoria victimei lui Basescu, sugerind ca seful statului ar putea opri dosarul Zambaccian, la fel cum ar fi procedat si el, in dosarul Flota, pe vremea cind era premier.

Daca ar fi dorit sa elimine ambiguitatea declaratiilor sale sau sa nege, cum au facut restul colegilor sai din PSD, vreun amestec in treburile Justitiei, Adrian Nastase ar fi revenit cu precizari. Nu doar ca n-a procedat asa, insa a preferat sa mentina ceata. Ce-am avut de spus, am spus la Radio Guerrilla. Va rog sa intelegeti exact ce am spus acolo, nu voi comenta aceste lucruri niciodata, a raspuns Nastase la insistentele jurnalistilor.

Parfum de santaj

Inainte sa implore mila de la Cotroceni, Adrian Nastase a incercat alte metode de a evita perchezitia si a discredita ancheta din Zambaccian. In timpul discutiilor de miercuri din Comisia juridica, le-a sugerat discret deputatilor ca multe documente referitoare la viata politica pot ajunge la Cotroceni daca procurorii ii vor perchezitiona imobilele. A vorbit despre tonele de documente din imobilele respective: Sint documente pe care le am acasa. Poate cineva dintre cei care au stat mai mult timp in Parlament sa accepte ca fiecare dintre documente va fi luat de procurori, transmis pe nu stiu ce deal pentru a i se face analiza de text?.

A parat perchezitia cu mezinul

Tot la Comisia juridica, Nastase a recurs la argumente emotionale pentru a se opune perchezitiei. A invocat familia, copiii: S-a pus sechestru pe apartamentul fiului meu mai mare, unde se aflau si lucrurile celui mic, care trebuia sa mearga la scoala. Cu riscul caderii in ridicol, Nastase a jucat cartea sensibilizarii totale: Procurorii au iesit din Zambaccian in prime-time, la televiziuni, iar carele de reportaj stau in fata casei mele. Ginditi-va la familia mea, la copiii mei, ginditi-va la acest precedent.

Diversiunea presa

Intr-o alta incercare de a se prezenta victima, Nastase a acuzat presupusele scurgeri de informatii din DNA. Voi face o plingere la CSM pentru aceste sifonari de informatii, care vin de la DNA. Consider ca aceasta operatiune politica continua intr-un mod incorect, nedemn, declara Nastase cind presa a relatat ca se va perchezitiona imobilul din Zambaccian.

Dar jurnalistii de la diferite publicatii au declarat, in mai multe rinduri, ca in dosarul Zambaccian procurorii sint extrem de rezervati sau refuza de-a dreptul orice discutie cu presa. Majoritatea informatiilor au provenit chiar din apropierea familiei Nastase, de la avocati, de la PSD sau de la Camera Deputatilor. Procuroul-sef al DNA, Daniel Morar, declara miercuri: Cel putin in acest dosar, cu siguranta, nu a mers nici o informatie la noi, ca nu avem interesul. In acest dosar se lucreaza de patru-cinci luni de zile. De ce nu a iesit absolut nimic pina in momentul in care s-au emis citatiile? Ginditi-va la aceasta. Aceiasi procurori si aceiasi politisti.

Functia ca scut

Adrian Nastase a folosit din plin pozitia sa de sef al Camerei Deputatilor pentru a amina perchezitia in Zambaccian. Saptamina trecuta a reusit, in prima sedinta a Biroului Permanent, sa retrimita la Ministerul Justitiei cererea de perchezitie, fortind interpretarea Constitutiei. Nastase si-a gasit avocati in PRM, Partidul Conservator sau sustinatori discreti chiar in rindul Aliantei, astfel incit sa amine cit mai mult perchezitia apartamentului sau din Zambaccian.

Botos, Amariei si Stanoiu neaga

Procurorul general Ilie Botos spune ca nu a avut nici o convorbire telefonica cu Adrian Nastase, precizind ca arestarea sau cercetarea in stare de libertate a unor persoane o decide procurorul de caz, in raport de probele de la dosar, nu de telefoanele unor demnitari. Ioan Amarie, fostul sef al PNA, infirma si el interventia lui Nastase. Nu am purtat niciodata discutii cu domnul Adrian Nastase referitoare la cauze penale in lucru, a fost raspunsul lui Amarie, citat de MEDIAFAX.

Rodica Stanoiu , fost ministru al Justitiei pe vremea guvernului Nastase, nu stie sa se fi pus vreodata problema arestarii lui Basescu. Nu am auzit in viata mea de ideea arestarii lui Basescu. Cel putin cit am fost eu ministru. Rechizitoriul in dosarul Flota s-a facut cind eu nu mai eram ministrul Justitiei. Este adevarat insa ca premierul era impotriva arestarilor. A fost si acea iesire publica in care a criticat arestarile de vineri seara, ne-a declarat Rodica Stanoiu. Nici Cristian Diaconescu, urmatorul ministru al Justitiei in Cabinetul Nastase, nu a auzit sa se fi pus problema arestarii lui Basescu. Cit am fost ministru al Justitiei nu s-a pus o asemenea problema, ne-a declarat Cristian Diaconescu. (Florin Ciornei)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea