Social

#casa #renovare #primarie #inchisoare

N-ai bani sa-ti renovezi casa? Risti sa ajungi in strada

O ordonanta de guvern care ar putea intra in vigoare in 2011 obliga proprietarii de case sa-si renoveze imobilul la cererea primariei. Daca nu platesc, primaria va efectua lucrarile si ii va executa silit.

In cazul in care bucati din fatada sau din acoperis ranesc trecatorii, proprietarul casei poate ajunge la inchisoare. 

"Cine nu are bani sa-si renoveze fatada nu este obligat sa stea intr-o casa pe care nu si-o permite. Poate sa o vanda. Este adevarat ca este o perioada nepotrivita, in care oamenii nu prea mai au bani, dar proiectul de ordonanta va produce efecte anul viitor", a declarat secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii si Turismului, Ioan Andreica , citat de Gandul.

Proiectului de ordonanta va obliga proprietarii sa reabiliteze structural imobilele detinute care primesc o cerere scrisa de la primarie. O asemenea renovare implica reparatii la zidarii, tencuieli, vopsitorii, inlocuirea tamplariei exterioare cu tamplarie performanta energetic, refacerea invelitorilor, refacerea trotuarelor de protectie aferente constructiei etc.

Daca proprietarul nu isi renoveaza casa de buna voie in sase luni de la data notificarii, autoritatile locale vor putea sa execute lucrarile si sa recupereze banii de la proprietar. Cei care nu vor sau nu pot plati, vor fi actionati in judecata si pot fi executati silit.

Proprietarii care nu raspund cererii primariei pot fi amendati cu sume intre 2.000 de lei si 10.000 de lei.

"In toate cazurile in care neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare de catre proprietarii notificati a obligatiilor care le revin cu privire la realizarea lucrarilor de interventie a produs distrugeri de bunuri materiale, vatamari corporale grave ale persoanelor sau uciderea din culpa, fapta de neindeplinire sau indeplinire necorespunzatoare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda", prevede proiectul "Reabilitarea structural - arhitecturala exterioara a constructiei" initat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului .

Facilitati pentru renovare

In cazul in care proprietarii vor efectua lucrarile de buna voie, ei vor fi scutiti de taxa pentru autorizatia de constructie si de la plata impozitului pe cladire, datorat pentru anul fiscal in care au fost executate lucrarile.

O alta scutire implica plata cotei de 0,7 la suta catre Inspectoratul de Stat in Constructii si de 0,5 la suta catre Casa Sociala a Constructorului. Cei care se grabesc sa isi repare fatadele vor putea recupera jumatate din taxa pe valoare adaugata aplicata asupra pretului materialelor de constructii folosite.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea