Social

Myanmar. Numarul mortilor in urma ciclonului ar putea depasi 100 de mii

Tragedia din Myanmar capata proportii gigantice. Autoritatile birmane au anuntat ca cel putin 80 mii de oameni au murti intr-o localitate din sud estul tarii, in regiunea Labotta. Anuntul vine, la cateva ore, dupa ce un diplomat american din Myanmar a declarat ca bilantul ciclonului care a lovit tara acum citeva zile ar putea depasi 100.000 de morti.

Shari Villarosa, de la ambasada americana din Birmania a declarat ca mai mult de 95% dintre casele din zonele cele mai afectate din Rangoon au fost demolate si ca exista un mare risc de contractare a diferitor boli cauzate de conditiile mizere in care traiesc acum oamenii.

Bilantul oficial de pana acum indica 23 de mii de morti si peste 40 de mii de disparuti . Un milion de oameni au ramas fara adapost. In multe regiuni din Myanmar, oamenii nu mai au acces nici la apa potabila. ONU si comunitatea internationala s-au mobilizat, dar multe din ajutoarele trimise sunt blocate la granita cu Thailanda, in asteptarea autorizatiei de intrare in tara.

Reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale care au ajuns deja in Myanmar in zonele cele mai afectate au povestit ca supravietuitorii se bat pentru apa potabila si mancare iar campurile sunt pline de cadavre.

Cu toate ca organizatii umanitare din intreaga lume s-au mobilizat, regimul militar din Birmania este in continuare refractar si a refuzat sa coopereze cu o parte din statele care si-au oferit ajutorul. Astfel Statelor Unite ale Americii le-a fost refuzata oferta de a desfasura in zona mai multe vase cu ajutoare, iar multi voluntari ai organizasiilor nonguvernamentale inca asteapta viza pentru a intra in Birmania.

Secretarul de stat american, , a afirmat miercuri ca autoritatile birmaneze ar trebui sa lase comunitatea internationala sa le ajute. „Ar trebui sa fie foarte simplu. Nu e o problema de politica ci una de criza umanitara .” a adaugat aceasta. Mai multi oiciali ai tarilor implicate in misiunea de salvare au declarat ca autoritatile birmaneze ar trebui sa cedeze, „pana nu este prea tarziu”.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea