Social

Muzeul National al Literaturii Romanese reia proiectul ''Rotondelor 13''

Muzeul National al Literaturii Romane are placerea sa va anunte (si sa va invite la) reluarea uneia dintre cele mai spectaculoase manifestari culturale desfasurate vreodata sub auspiciile sale: Rotondele 13.

Cadru elitar, anume inchegat pentru profesionalismul si solidaritatea eficienta a istoriei noastre literare, Rotondele "patronate" ani de-a randul de inegalabilul Serban Cioculescu, cu un real succes de presa si de public si la care au participat multe dintre numele cu blazon ale breslei, ambitioneaza sa reinvie acum ca un loc de dezbatere a celor mai fierbinti, delicate sau spinoase teme ale actualitatii istorico-literare.

Fara a ocoli subiectele "festive" si momentele aniversare, Rotondele anului 2008 isi propun sa detecteze si sa abordeze impartial, cu sinceritate si buna credinta, tensiunile vietii culturale, dilemele jurnalistice, cartile controversate, evenimentele editoriale, polemicile care anima piata de idei, invitand istorici si critici literari, scriitori, gazetari, oameni din media de toate varstele, orientarile, optiunile politice, estetice s.a.m.d.

Moderatorul ales de conducerea Muzeului este criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu, personalitate binecunoscuta in peisajul literar autohton.

Nascut in 1953, absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti , in 1976, Dan C. Mihailescu a debutat editorial in 1982 cu o carte despre Mihai Eminescu, a fost cercetator la Institutul de istorie si teorie literara "G. Calinescu" (1980-2003), secretar de redactie al "Revistei de istorie si teorie literara" (1983-1986), editorul suplimentului cultural "Litere, arte, idei" al ziarului Cotidianul (1991-1996, 2001-2004), din anul 2000 fiind realizatorul emisiunii "Omul care aduce cartea", la Pro Tv.

A publicat zece carti de critica, istorie literara si jurnalism cultural, a alcatuit editii din opera lui I. L. Caragiale si Emil Cioran, a prefatat peste 25 de volume (de la Mircea Eliade, Sextil Puscariu si F. Brunea-Fox la Constanta Buzea, Sorin Marculescu, Ioan Es. Pop si Andrei Oisteanu), a tradus integral teatrul lui Eugene Ionesco, trei carti de Jean-Francois Revel s.a., a colaborat la importante volume colective ("Dictionarul scriitorilor romani, "Bibliografia I. L. Caragiale", "Dictionarul general al literaturii romane") si a fost premiat de Uniunea Scriitorilor, Consiliul National al Audiovizualului , Radio Romania Cultural, Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, revistele Luceafarul, Tribuna, Transilvania, Cuvantul, Flacara, Ateneu s.a.
Rotondele vor avea loc lunar, cu exceptia lunilor iulie si august, in a doua zi de miercuri a fiecarei luni, la sediul MNLR, orele 17.00.

Prima Rotonda va avea loc miercuri 9 aprilie 2008, iar tema propusa dezbaterii este chiar "Starea actuala a istoriei literare" - situatia editiilor, a sintezelor, textologiei si instrumentelor de lucru, subiecte tabu, prejudecati relativizabile, asteptari, esecuri, resemnari, realizari - la care vor fi invitati sa participe Nicolae Mecu, Andrei Nestorescu, Alex Stefanescu, Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache.

Rotonda lunii mai ar putea fi dedicata relatiei dintre "Critica literara si jurnalismul cultural", urmarind raporturile de putere, prestigiu, profesionalism si notorietate, care genereaza adeseori tensiuni, neintelegeri si substituiri de autoritate intre cele doua planuri, ca si intre critica (foiletonistica) de intampinare si critica academic-universitara. Ca participanti, ne-am gandit la Mircea Martin, Carmen Musat, Stefan Borbely, Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache, Andrei Terian, Simona Chitan, Elena Vladareanu, Alexandru Matei.

Cand spunem "ar putea fi dedicata" si "ne-am gandit la", vrem sa subliniem ca intentia realizatorilor este, pe de-o parte, de a face un soi de "work in progress", cu cat mai putine elemente previzibile si imuabile, iar pe de alta - de a instaura o inter-activitate cat se poate de sincera si substantiala intre publicul de specialitate si protagonistii discutiilor. In masura in care la prima intalnire se vor detasa alte subiecte de interes cvasigeneral, acestora li se va acorda prioritate.

Daca, de pilda, intre o intilnire si alta apare o carte-eveniment (sa zicem, "Istoria critica a literaturii romane", de Nicolae Manolescu), de buna seama ca spre aceasta se va indrepta numaidecat si atentia noastra. Daca, dintr-o intamplare sau alta, se va afla in Bucuresti chiar atunci o personalitate a vietii noastre literare din provincie sau din strainatate, apta sa suscite un interes aparte, fireste ca vom fi bucurosi sa o avem ca ax (nu doar ca pretext) al dezbaterilor noastre.

Pentru luna iunie ne-am gandit la "Literarocentrism" vs. filosofie in dinamica ideilor romanesti, unde i-am vedea participand pe Mihai Sora , Gabriel Liiceanu, Ion Ianosi, Horia Roman Patapievici, Alexandru Musina, Sorin Lavric ... De buna seama ca lista participantilor ramane permanent deschisa, in functie de disponibilitatea fiecaruia.

In speranta ca vom reusi, incetul cu incetul, inchegarea unui adevarat club de idei, intr-un elitarism de cea mai buna calitate, ne ingaduim sa va asteptam printre invitatii nostri, miercuri 9 aprilie 2008, orele 17.00, la Muzeul National al Literaturii Romane.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea