Social

Muzeul Literaturii Romane va gazdui un cenaclu dedicat autorilor nepublicati

Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) va gazdui un cenaclu prezidat de criticii Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache si Tudorel Urian, pentru a face cunoscuta opera unor autori nepublicati, dar si pentru a defini tendintele actuale in literatura, potrivit reprezentantilor institutiei.

Potrivit directorului MNLR, Radu Calin Cristea, "Cenaclul de la Muzeu" reprezinta o forma noua de comunicare cu scriitorii, care nu vor fi plasati "in trena unui mentor", cum se intampla de obicei la cenacluri. "Am ales trei critici, diferiti prin ceea ce scriu, prin ceea ce citesc, care vor putea raspunde unor tendinte divergente ", a declarat Radu Calin Cristea.

Proiectul este initial intr-o faza de cautare de autori, care sa fie apoi invitati la intrunirile care se vor tine de doua ori pe luna in Sala Rotonda a MNLR. Sunt asteptate manuscrise, insotite de un CV si de o fotografie pe adresa muzeului, Bd. Dacia nr.12.

In urma unei selectii, vor incepe sa se tina intrunirile, cu doi invitati pe seara care vor citi din operele lor si se vor confrunta cu criticii, dar si cu publicul.

"Sunt multi autori, tineri sau nu, care inca n-au debutat si care cauta aceste forme de validare", a spus criticul Daniel Cristea-Enache, care va lua parte, alaturi de Paul Cernat si Tudorel Urian la "Cenaclul de la Muzeu". "Daca la alte cenacluri se urmareste un fel de puritate doctrinara, acesta va lasa loc afirmarii mai multor tendinte, va fi mai liberal, ca o piata a ideilor si formulelor literare", a mai spus criticul. In opinia lui Cristea-Enache, un cenaclu devine insa important "prin ceea ce produce", prin scriitorii lansati, si "nu poate fi evaluat dinainte".

"Va fi un test de limpezire", precizeaza directorul MNLR, care apreciaza "generatia 2000 a scriitorilor" ca "bogata cantitativ" si totodata "incoerenta". "Vom incerca sa facem o ordine, sa vedem daca exista o anumita tendinta culturala", a mai spus el.

Initiatorul acestui proiect, Radu Calin Cristea, este fondatorul Cenaclului de Luni, care a lansat nume ale generatiei '80 precum Mircea Cartarescu , Ion Stratan, Florin Iaru, Traian T. Cosovei sau Ion Bogdan Lefter. Infiintat in 1977, Cencalul de Luni a fost frecventat si de autori consacrati la vremea aceea, precum Ana Blandiana, Stefan Augustin Doinas sau Nicolae Manolescu , insa a fost interzis de autoritati la inceputul anilor '80.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea