Social

Mutu sta sapte luni

Adrian Mutu a primit ieri o suspendare de sapte luni din partea Comisiei de disciplina a Federatiei Engleze de fotbal, care a decis ca jucatorul roman sa urmeze un program de reabilitare, pe durata caruia va fi supus unor teste antidoping. De asemenea, jucatorul roman este obligat sa plateasca si o amenda de 20.000 de lire sterline. Conform comunicatului oficial, prezentat pe site-ul FA, "suspendarea vine dupa ce Mutu nu a trecut un test antidoping, folosind substante interzise. Comisia a tinut cont si de argumentele aduse de jucator". FA a lamurit durata exacta a suspendarii: de pe 25 octombrie 2004 pana pe 18 mai 2005, anuntand ca va face o scrisoare catre FIFA, pentru a universaliza suspendarea. Adrian Mutu a ajuns la sediul FA, din cartierul Soho, cu un sfert de ora inainte de ora 11, care fusese fixata pentru inceperea sedintei Comisiei de disciplina. Jucatorul roman s-a prezentat in fata judecatorilor fara tinutele sale fisctichii, preferand un costum sobru, fara cercei si alte bijuterii, cu exceptia verighetei, desi este divortat de sotia sa Alexandra. Insotit de avocatii sai englezi, John Bramhall si John Hewison, de impresarii Gica Popescu si Victor Becali si de Gordon Taylor, seful sindicatului fotbalistilor din Anglia, Mutu a intrat in sediul din Soho Square. Dupa mai bine de cinci ore, in care au avut loc audierea jucatorului si a psihologului Peter Kay, de la organizatia Sporting Chance, Gordon Taylor a iesit si a facut public verdictul. Taylor a fost singurul care a dat declaratii, afirmand ca internationalul roman a beneficiat de "un proces corect", asa ca internationalul roman nu va face apel impotriva acestei decizii. "Adrian Mutu abia asteapta sa-si reia cariera. Apreciem atitudinea FA, care a pus accent pe educatie si reabilitare. Audierea a fost completa si corecta. Adrian si-a recunoscut vina si si-a acceptat responsabilitatea inca de la inceput. Ii pare rau pentru problemele pe care le-a cauzat si vrea sa-si reabiliteze numele", a spus Gordon Taylor.


Chelsea, singura nemultumita
Practic, FA a dictat o suspendare care multumeste pe toata lumea, mai putin pe Chelsea. Din cauza scandalului din presa britanica federatia nu putea dicta doar reabilitarea, FIFA a primit ce a cerut, adica o suspendare de minimum sase luni si o amenda de minimum 10.000 de franci elvetieni , iar jucatorul poate reveni in fotbalul mare, tinand cont ca anul viitor in mai el va avea 26 de ani si cinci luni. Clubul londonez, care deocamdata refuza sa-i elibereze jucatorului cartea verde, pierde aproximativ 25 de milioane de euro in cazul in care Mutu semneaza cu un alt club. Totusi, este o situatie destul de complicata, pentru ca oficialii lui Chelsea intetioneaza sa-i intenteze lui Mutu un proces prin care sa incerce sa-si mai recupereze din banii platiti pentru aducerea sa de la Parma, 22 de milioane de euro, plus salariul pe un an platit de jucator. Pe durata actiunii in instanta, Mutu nu poate semna cu o alta grupare. Daca Chelsea nu a apucat sa depuna rezilierea contractului la FA, ea poate acum sa-l reprimeasca pe jucatorul roman in lot, urmand sa-i decida viitorul dupa expirarea suspendarii. Daca rezolva problema cu Chelsea, Mutu este departe de a ramane somer. Impresarii sai au anuntat ca au deja patru oferte pentru internationalul roman, doua din Anglia, "de la echipe de top" si doua din Europa.


Precedentul Rio Ferdinand
In luarea deciziei a contat foarte mult si cazul Rio Ferdinand, jucatorul lui Manchester United care a fost suspendat in primavara pentru opt luni dupa ce nu s-a prezentat la un control antidoping. Gordon Taylor a speculat foarte abil acest caz, sustinand in presa britanica de zilele trecute ca Mutu nu poate primi o suspendare mai mare, pentru ca, in viitor, un jucator care stie ca a luat substante interzise va prefera sa fuga de la control decat sa fie prins dopat si sa fie pedepsit aspru. In plus, Mutu a inceput perioada de reabilitare, care consta in terapie cu un psiholog, inca dinainte de sedinta de ieri. Un cuvant greu a avut si Peter Kay, psihologul care a stat de vorba cu jucatorul roman de cateva ori de la declansarea scandalului, si care i-a asigurat pe membrii Comisiei de disciplina ca Mutu este dispus sa coopereze si sa se trateze. Kay este angajatul Sporting Chance, o organizatie infiintata de fostul international englez Tony Adams , care ii consiliaza pe jucatorii care au probleme cu alcoolul si cu drogurile. Desi federatia engleza a evitat sa dea publicitatii substanta care a fost gasita in organismul jucatorului roman, declaratiile aparute inainte de aflarea verdictului, precum si faptul ca FA a dictat o perioada de reabilitare, specifica pentru consumatorii de droguri recreative, conduc la ideea ca a fost vorba despre cocaina. Astfel, in ziarele aparute ieri in Anglia, se sustine ca Mutu ar fi admis in fata Comisiei, la audierea de acum doua saptamani, ca ar fi consumat cocaina de aproximativ 12 ori, in diferite ocazii. Jucatorul roman a negat acuzatiile venite dinspre Chelsea, ca ar fi folosit acest drog chiar dinainte de a semna pentru Chelsea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea