Social

Muntenegru. Vujanovici a fost reales presedinte dupa primul tur

In Muntenegru au avut loc duminica primele alegeri prezidentiale de la proclamarea independentei, in urma cu doi ani. Filip Vujanovici a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani de presedinte, un rol care este in mare parte protocolar.

„Am castigat pentru Muntenegru, pentru viitorul nostru mai bun”, a declarat Vujanovici, care a obtinut un succes important pentru partidul sau – Partidul Democrat al Socialistilor – si pentru liderul acestuia, premierul Milo Djukanovici, care controleaza viata politica a fostei republici iugoslave de 17 ani.

Potrivit CEMI, o organizatie care a supravegheat scrutinul, Vujanovici a castigat cu 52,3 la suta din voturi, in fata candidatului prosarb Andrija Mandici (19,3 la suta) si a candidatului liberal Nebojsa Medojevici (17,7 la suta), care sperau sa isi uneasca fortele impotriva actualei puteri intr-un al doilea tur de scrutin . „Nu sunt multumit de rezultatele care au aratat ca cetatenii nu sunt totusi pregatiti sa sustina un candidat democrat ”, a declarat Medojvici, un critic fervent al partidului de guvernamant.

In timpul campaniei sale, Vujanovici, avocat de profesie, a promis alegatorilor sa continue integrarea ulterioara a Muntenegru in Uniunea Europeana si aderarea la NATO. Podgorita a semnat in 2007 un acord de apropiere de Bruxelles. „Locul Muntenegrului este in Uniunea Europeana si vom fi acolo”, a declarat Vujanovici dupa anuntarea victoriei.

El a fost, de asemenea, atent si in privinta problemei Kosovo, care si-a proclamat independenta la 17 februarie, afirmand ca inainte de a recunoaste noul stat, Muntenegru va astepta sa vada „cum se pozitioneaza celelalte tari din regiune si Uniunea Europeana”.

Rezultatele oficiale ale scrutinului urmeaza a fi anuntate marti de Comisia Electorala Centrala. Rata de participare la alegerile prezidentiale de duminica era de 67,3% cu o jumatate de ora inainte de inchiderea sectiilor de votare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea