Social

Mungiu: Traim intr-o tara de tarani

Un grup de credincioase si citiva studenti de la Facultatea de Teologie din Iasi au protestat, in fata Ateneului din Iasi, la ultima reprezentatie a piesei Evanghelistii. Autoarea piesei, Alina Mungiu Pippidi, a replicat: Este o reactie taraneasca. Avem putine contacte cu Occidentul si nu ne-am obisnuit cu ideea ca valorile pot fi discutate.

Protestatarele si-au sustinut vehement pozitia pina la ridicarea cortinei. Am venit sa apar credinta impreuna cu niste crestine. Nu am vazut piesa, dar nu sint de acord cu ea. Este o bataie de joc, pentru ca schimba adevarul si este interpretata intr-un mod scandalos, a sustinut una dintre protestatare. Lumea este ratacita. Au ajuns cu blasfemia pina la Dumnezeu, iar dumnezeu se supara. Aia care a scris-o e anticrist , diavol adevarat. Un text cu Dumnezeu? Dar noi ne jucam cu Dumnezeu?, a spus o alta protestatara.

O sa le treaca

Grupul femeilor a fost sustinut de citiva tineri, majoritatea studenti la teologie, care imparteau afise cu pozitia Bisericii Ortodoxe fata de piesa. Revolta din fata Ateneului nu a descurajat insa publicul. Cu sala arhiplina, autoarea textului, Alina Mungiu Pippidi, venita pentru prima data sa-si vada piesa pusa in scena, a fost primita cu aplauze si flori. Sintem o tara de tarani, avem putine contacte cu Occidentul si nu ne-am invatat ca valorile pot fi discutate. La noi, catehismul sau ideologia partidului erau acceptate fara a fi discutate. Deci, este o reactie taraneasca. Cineva poate sa aiba o reactie negativa fata de un text literar. In clipa in care ai reactii cum ca cineva isi va pierde credinta din cauza unui text si atunci mai bine il interzici, aceasta este o reactie taraneasca. Dar o sa le treaca, a replicat Alina Mungiu Pippidi fata de protestele la adresa piesei Evanghelistii.

Bisericile au facut o gafa

Referitor la reactiile Bisericilor Catolica si Ortodoxa, Mungiu Pippidi a subliniat ca acestea au facut o gafa. Daca nu mi-au pomenit numele, foarte bine, iar daca nu pomeneau nici numele piesei era si mai bine. Nu-i faceau atita publicitate. Daca lumea se inghesuie atita, este pentru ca au vazut o piesa cenzurata . A devenit o problema de libertate de expresie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea