Social

Mostenire cu premeditare

Tamara Cernasov, matusa bogata a sotiei lui Adrian Nastase, s-a lansat in afaceri imobiliare pe scara mare dupa ce si-a facut testamentul si a indicat-o pe Daniela Nastase ca unica mostenitoare de drept.

Certificatul de mostenitor numarul 59 din 31 mai 2005, autentificat de catre notarul public Eugen Marincas, scoate la iveala faptul ca matusa Danielei Nastase, Tamara Cernasov, a inceput sa faca afaceri imobiliare la o luna si jumatate dupa ce si-a facut testamentul in favoarea stranepoatei sale preferate. Tamara Cernasov si-a facut testamentul pe 1 noiembrie 1999, document autentificat tot de catre notarul Eugen Marincas. Abia dupa o luna si jumatate, pe 20 decembrie 1999, Tamara Cernasov a cumparat de la taximetristul Silviu Podolan 2.500 de metri patrati in Voluntari la un pret de doar 2,5 milioane de lei. Terenul, evaluat acum la 250.000 de dolari, a intrat in posesia Danei Nastase in primavara anului trecut, dupa moartea batrinei si eliberarea, pe baza testamentului, a certificatului de mostenitor.

Banii, inapoi la Bitner

Alexandru Bitner, prietenul lui Adrian Nastase, este cel care, in perioada 1998-1999, a cumparat pe 400.000 de euro bijuterii si tablouri de la Tamara Cernasov, dupa care a devenit consilierul imobiliar al batrinei, dupa cum recunoaste Adrian Nastase. Bitner ne-a declarat aseara ca el a sfatuit-o pe Tamara Cernasov sa investeasca in imobiliare cei 400.000 de dolari pe care el ii platise batrinei pe bijuterii si tablouri. Tanti m-a sunat si m-a intrebat ce face ea cu banii, ca banii pe care i-am dat nu se misca. Atunci am sfatuit-o sa-i bage in imobiliare. Eu i-am vindut trei apartamente in Bucuresti, afirma Bitner. Intrebat de luna si anul in care i-a vindut batrinei cele trei apartamente, Bitner a precizat: I le-am vindut la 7-12 luni dupa ce i-am cumparat bijuteriile si tablourile. Nu mai tin minte luna, trebuie sa ma uit prin acte. Din coroborarea declaratiilor lui Adrian Nastase si Alexandru Bitner rezulta ca e foarte posibil ca apartamentele sa fi fost cumparate la sfirsitul anului 1999 sau in anul 2000, deci tot dupa ce Tamara isi facuse testamentul in favoarea Danielei Nastase.

Unica mostenitoare, desi mai are o sora

In certificatul de mostenitor a fost trecuta doar Daniela Nastase, cu toate ca sotia fostului premier Adrian Nastase mai are o sora, Rodica Odobescu. Potrivit documentului, Daniela Nastase a primit de la Tamara Cernasov toata masa succesorala, in calitate de stranepoata de sora si legatar universal, care a acceptat succesiunea la data de 31.05.2005. Legatar universal este numit cel caruia cineva ii lasa mostenire prin testament intreaga sa avere.

Eu nu-mi explic nimica

Contactata telefonic, Daniela Nastase ne-a rugat sa luam legatura cu avocatii familiei, cei care se ocupa de raspunsurile catre presa. Dupa ce am insistat sa ne explice cum de matusa sa a inceput sa faca achizitii foarte importante abia dupa o luna si jumatate dupa ce o numise unica sa mostenitoare, Daniela Nastase ne-a declarat: Eu nu-mi explic nimica. Eu am primit o mostenire, am platit toate taxele si impozitele si nu-mi explic nimica. Nu am nici o alta explicatie. (George Lacatus)

Taximetristul ascunde ceva si dispare
Dupa o pinda de doua zile, 2 l-a gasit pe Silviu Podolan, misteriosul taximetrist care a facut afaceri imobiliare cu matusa bogata a familiei Nastase. Podolan traieste de la o zi la alta, desi in acte inca figureaza ca proprietar a peste 8 hectare in Voluntari. Cautarile au fost ingreunate de faptul ca Silviu Podolan nu locuieste la adresa unde apare ca flotant si nici nu e inregistrat cu numele sau la vreo firma de taxi din Bucuresti. Despre cel care si-a vindut terenul din Voluntari matusii Danei Nastase, lasat apoi mostenire, nu se stia decit ca locuieste in Balta Alba si ca face taximetrie. Dupa doua zile de rascolit tot cartierul din sofer in sofer, primul fir a venit de la Elena Stancu, florareasa in Balta Alba. Ei i s-a parut numele cunoscut si ne-a indicat un amic de-al lui Podolan, pe Cristi Adar, taximetrist si el. Cei doi obisnuiesc sa bea seara, cind se retrag din cursa, cite o bere in cartier. Luni seara, aproape de ora 11.00, Silviu Podolan a venit la intilnirea cu amicul sau. Inalt cam la 1,80 metri, plinut, brunet, cu o privire vioaie, imbracat cu o vesta bleumarin, matlasata, purtata peste alte haine groase. Sofer pe o Solenza galbena la firma As.

Fisuri in poveste

Taximetristul intermediar in 0 familiei Nastase are propria poveste privitoare la intermedierea terenului. Poveste care are, pe alocuri, fisuri. Silviu sustine ca, in august 1999, cu banii proveniti din vinzarea unui apartament din cartierul Drumul Taberei, a cumparat teren in Voluntari de 85.000 de metri patrati de la o batrina care il primise prin retrocedare. Batrina, Olga Octavia Maniu, ne-a declarat ca un domn Apostol, de la Primaria Mogosoaia, ar fi pus-o in legatura cu Podolan. Acesta din urma neaga informatia si spune ca a gasit terenul la mica publicitate si ca a negociat direct cu batrina Maniu. Pretul a fost de pina in 50 de centi metrul patrat, deci Silviu ar fi dispus atunci de aproximativ 40.000 de euro. Prietena care l-a luat in spatiu ca sa-si poata face acte sustine insa ca niciodata Silviu nu putea sa aiba acesti bani.

Dupa numai patru luni, in decembrie, Silviu vinde 2.500 de metri patrati Tamarei Cernasov, matusa Danei Nastase, pentru numai 2,5 milioane de lei, adica 156 de dolari. De ce atit de ieftin? Aveam niste probleme grave financiare. Jucam la casino si am pierdut multi bani, nu mai stiu citi. A trebuit sa vind terenul. Podolan spune ca intilnirea cu Tamara Cernasov s-a facut tot prin anunt la mica publicitate si ca vinzarea nu a fost intermediata de nimeni: M-am intilnit cu doamna Cernasov intr-o casa si am incheiat actul. Era neinsotita. Nu m-a rugat nimeni sa fac asta, ne-a explicat el. Vecinii batrinei Cernasov spun insa ca, la peste 90 de ani, matusa nu mai iesea din casa nici pentru o piine. Iar Adrian Nastase a declarat la Realitatea TV, ca de achizitiile imobiliare ale Tamarei s-a ocupat Alexandru Bitner.

Mosier fara voie

In ce priveste restul terenului, mai exact 82.500 de metri patrati, Podolan spune ca l-a vindut unor oameni, dar nu mai stie nici citi au fost si nici la ce preturi. Insa la Primaria Voluntari tot Silviu Podolan figureaza ca proprietar pe restul terenului si ca platitor al taxelor cuvenite.

Asadar, Silviu Podolan, inca detinator in acte al unui teren aducator de mari venituri, face taximetrie pe o firma afiliata la societatea As, plateste 100 de dolari chirie pentru un apartament cu doua camere din Balta Alba si se bucura daca zilnic face curse de un milion si jumatate. Bani care ii acopera cheltuielile cu masina, chiria, mincarea si tigarile. Bucuriile sale sint, zice el, ale trecutului: a fost fotbalist in lotul national de juniori si coleg cu Ilie Dumitrescu, a avut parinti buni, dar care au murit repede, a avut un apartament, apoi un teren de aur si acum este doar vinat de presa. Ieri, el a fost de negasit si nici nu a iesit pe traseu cu masina. (Simona Popa)

Casele, tot intre prieteni
Lucian Russu, cel care a cumparat anul trecut cele trei apartamente lasate mostenire de matusa Danei Nastase, este presedintele Biomedica. Russu a cumparat cu 300.000 de euro cele trei apartamente - aflate in acelasi imobil - pentru a amenaja un nou sediu Biomedica. De sapte ani, societatea lui Russu detine 11 rezerve de lux la Spitalul Floreasca , unde au fost tratati multi demnitari. Printre pacienti familia Nastase: Relatiile noastre nu sint neaparat de prietenie. L-am cunoscut in urma cu doar doi ani, explica el. Relatii doar de pacient - medic sustine ca ar avea si cu Alexandru Bitner. Nu-l cunosc din America, declara Russu. Hassan Al Awdi, presedintele Magnar Systems Com, firma care a cumparat Rodipet SA in timpul guvernarii Nastase, figureaza alaturi de Lucian Russu si sotia acestuia, Viorica Russu, ca membru al Asociatiei democratilor de peste granite. Doctorul sustine insa ca nu l-a vazut niciodata pe Awdi. Al Awdi este asociat in firma Ilona Impex SRL cu Iervolino Antonio Vincenzo, care la rindul lui este partener in mai multe afaceri cu Borgioli Carlo. Acest italian detine 50% din actiunile MIGBA Eximp SA, societate in care Rodica Odobescu (sora Danei Nastase) si Irina Miculescu (mama Danei Nastase) au cite 15%, respectiv 10% din actiuni. (Mariana Bechir)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea