Social

#caucaz #razboi #moscova

Moscova impune Georgiei blocada maritima

Moscova impune Georgiei blocada maritima pentru a impiedica livrarea de arme catre zonele de conflict. In paralel, georgienii se retrag provizoriu din Osetia de Sud, anunta Ministerul de Interne georgian! Conflictul ruso-georgian se concentreaza acum in Abhazia, cealalta republica separatista georgiana sustinuta de Moscova.

Sambata aici a fost deschis un al doilea front . Armata abhaza a patruns in zona de siguranta din districtul Gali si a inceput sa avanseze catre frontiera cu Georgia. Intre timp, georgienii spun ca mai multe nave rusesti au ajuns sambata noaptea intr-un port abhaz.

In paralel, Rusia si-a intensificat, in aceasta dimineata, atacurile in Abhazia, asupra defileului Kodori si regiunii Zugdidi, zone controlate inca de georgieni.

Purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Interne a avertizat asupra unui atac iminent din partea Rusiei, dupa ce Moscova a mobilizat 10.000 de soldati in Georgia. 4.000 dintre ei au venit la bordul unor nave de razboi ancorate pe tarmul abhaz al Marii Negre.

Tot in aceasta dimineata aviatia rusa a bombardat un aeroport militar aflat in apropierea capitalei Tbilisi, dar oficialii georgieni au dat asigurari ca rachetele nu au provocat pagube importante.

Atacurile au continuat pe timpul noptii si in Osetia de Sud. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului separatist, Thinvali a fost aproape in intregime distrus.

Bilantul conflictului continua sa creasca de la o zi la alta. Sambata oficialii rusi anuntau aproape 2.000 de morti, majoritatea civili osetieni, 13 militari rusi ucisi in misiune si 70 de raniti.

De cealalta parte Georgia si-a prezentat si ea bilantul dupa 2 zile de lupte: aproape 130 de victime, cel mai multi militari si peste 700 de raniti.

Presedintele georgian a decretat sambata legea martiala pentru o perioada de 15 zile. Principalelor institutii ale statului, inclusiv administratia prezidentiala au fost evacuate.

Secretarul de stat american, Condolezza Rice, a cerut Rusiei sa-si retraga trupele de pe teritoriul georgian.

"Facem apel catre Rusia sa inceteze atacurile militare si sa respecte integritatea teritoriala a Georgiei si sa-si retraga trupele de pe teritoriul georgian", a declarat Rice, intr-un comunicat publicat de Departamentul de Stat.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, vineri seara, pentru a elabora un tratat de incetare a focului, in timp ce NATO sustine ca nu vrea sa se implice direct in conflict.

Consiliul de Securitate al ONU s-a intrunit din nou, sambata, in vederea stabilirii unui proiect de tratat pentru incetarea focului.

Dincolo de razboiul declaratiilor, intrunirea de vineri seara a fost mai degraba un test de forta intre Rusia si Statele Unite, aliatul de incredere al Georgiei. La final, ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin a parut vizibil iritat de afirmatiile reprezentatului american, care a tinut sa accentueze ca Georgia a fost de acord cu incetarea focului in timp ce Moscova a refuzat sa se pronunte.

Guvernul oset a cerut, miercuri, evacuarea capitalei Thinvali dupa ce trei soldati si trei civili au fost ucisi intr-un atac georgian.

Flota rusa din Marea Neagra a anuntat, vineri, ca este pregatita sa-i ajute pe refugiatii din Osetia de Sud. Mai multe autobuze incarcate cu femei, copii si batrani din localitatea Dmenisi din Osetia de Sud, atacata de Georgia, au pornit spre Osetia de Nord , parte a Federatiei Ruse. Localnicii din zona povestesc ca au gasit in curti fragmente de obuze, dupa atacurile georgiene din ultimele doua nopti.

Cateva zeci de oseti au demonstrat la Thinvali impotriva atacurilor violente ale Georgiei.

Autoritatile din Osetia de Nord au pus la dispozitie corturi provizorii si au deschis portile spitalelor pentru a-i primi pe toti refugiatii si ranitii din regiunea separtista georgiana cu 70.000 de locuitori.

Rusia si Georgia se acuza reciproc de inceperea atacurilor.

Oficialii georgieni spun ca rusi au atacat teritoriul georgian. Oficialii georgieni sustin ca Rusia a bombardat orasul de frontiera Kareli si orasul Gori, din estul tarii. Moscova dezminte informatia, dar reclama moartea unor soldati rusi ai fortelor de mentinere a pacii.

Dmitri Medvedev a declarat ca moartea rusilor nu va ramane nepedepsita. Premierul rus Vladimir Putin a avertizat, vineri, la Beijing ca "agresiunea" Georgiei in Osetia de Sud nu va ramane fara replica. "Actele agresive" ale Georgiei in Osetia de Sud vor antrena "masuri de retorsiune", a avertizat premierul rus, care se afla la Beijing pentru a participa la deschiderea Jocurilor Olimpice.

"Este regretabil ca in ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice autoritatile georgiene intreprind acte de agresiune in Osetia de Sud", a spus Putin. "Ei (georgienii - n.r.) au lansat ostilitatile folosind tancurile si artileria", a adaugat el. "Este trist, acest lucru va provoca masuri de retorsiune", a mai spus fostul presedinte rus.

Presidintele Saakasvili cere pedepsirea Rusiei pentru atacurile asupra Georgiei.

"Daca Rusia ramane nepedepsita dupa atacurile militare asupra Georgiei, lumea intreaga va avea probleme", a atentionat presedintele georgian Mihail Saakasvili, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

"Rusia poarta un razboi impotriva noastra, pe teritoriul nostru si suntem in situatia de a ne autoapara de puternicul nostru vecin", a adaugat presedintele georgian.

Saakasvili a comparat intrarea tancurilor ruse in Georgia cu intrarea trupelor sovietice in Afganistan, in 1979, si cu cea a fortelor actului de la Varsovia in Cehoslovacia, din 1968.

Portul Poti a fost "complet devastat" de aviatia rusa

Bombardamentele ruse au "devastat complet" portul georgian Poti, locatie cheie in transportul de hidrocarburi pe Marea Caspica, a afirmat sambata intr-un comunicat administratia georgiana, citata de AFP.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea