Social

Monopol feudal pe durerea de dinti

Tinerii stomatologi nu-si pot alege la rezidentiat o disciplina de chirurgie stomatologica foarte bine platita, deoarece chirurgii consacrati isi apara monopolul.

Numarul locurilor scoase la rezidentiat pentru absolventii facultatilor de stomatologie din Romania, intr-un an, se poate numara pe degete. Cel mai simplu este insa de tinut socoteala posturilor de chirurgie dento-alveolara, pentru care nu ai nevoie nici macar de un deget. Anul trecut, pentru aceasta disciplina, nu a fost disponibil nici un post.

Dar asta doar pentru absolventii romani, caci studentii straini care au absolvit facultatea in Romania au putut intra fara nici un fel de examen la orice specialitate au dorit. Strainii pot sa faca rezidentiatul in Romania, dar romanii nu pot sa il faca. Asta-i legea, explica Augustin Mihai, decanul Facultatii de Stomatologie din cadrul UMF Carol Davila din Bucuresti si unul dintre cei care decid cite locuri se scot anual la rezidentiat.

Miza sta in sectorul privat

In momentul in care, cu citiva ani in urma, din ramura chirurgiei oro-maxilo-faciale (OMF) s-a desprins ca specializare de sine statatoa-re chirurgia dento-alveolara, cei mai fericiti au fost tinerii absolventi. Motivul: aceasta disciplina reprezinta o miza importanta, intrucit permite efectuarea de extractii de dinti inclusi si rezectii apicale, proceduri chirurgicale mai complicate, dar care se pot practica in cabinetele private si pentru care se percep tarife substantiale.

Astfel, o rezectie apicala costa, in medie, intre trei si patru milioane de lei, in timp ce tratarea unei carii costa maximum un milion. Dupa ce citiva zeci de rezidenti au prins locuri la dento-alveolara, chirurgii OMF - care prin natura specializarii lor, mult mai extinse, puteau face si ei acele operatii - au vazut cum le creste concurenta si li se restringe piata acestui tip de operatii. In consecinta, nu au mai fost scoase posturi la concurs.

Exista deja o teritorializare. Cabinetele de stomatologie dintr-o zona unde se afla si un cabinet al unui chirurg OMF isi trimit la acesta pacientii care au nevoie de acele operatii, pe care le-ar face cei cu specia-lizarea dento-alveolara, spune profesorul Emil Urtila, seful clinicii de chirurgie OMF din Timisoara, care, de asemenea, se opune liberalizarii acestei piete.

Exclusivitatea chirurgilor OMF

Nu s-au scos posturi pentru ca n-au vrut chirurgii OMF sa le scoatem, spune decanul Augustin Mihai. Acest fapt este confirmat, de altfel, chiar de Alexandru Bucur, seful catedrei de chirurgie OMF din Bucuresti, un alt personaj cu rol de decizie in aceasta chestiune.

Romania nu are nevoie de chirurgi dento-alveolari. Are nevoie de stomatologi. Sint deja 400 de chirugi OMF in tara. Majoritatea celor care lucreaza aici, la spital, au si contracte de colaborare cu cite cinci-sase cabinete private unde rezolva problemele mai complicate, spune profesorul Bucur.

Intrebat de ce se opune unei concurente directe intre cele doua specializari, Bucur a precizat: De ce sa mai existe si chirurgi dento-alveolari care sa faca acelasi lucru ca si cei oro-maxilo-faciali? Nu avem unde sa ii pregatim. De aceeasi parere este si profesorul Urtila de la Timisoara. Este normal ca si chirurgia OMF sa faca monopol pe piata ei. Specializarea doar in chirurgie dento-alveolara este similara cu specializarea doar in operatii de apendice , precizeaza el. Insa tot o zicala veche printre chirurgi spune: Omul poate sa traiasca fara apendice, dar chirurgul nu.

Blocati in stadiul de a pune plombe

Decanul Facultatii de Stomatologie din Bucuresti considera ca exista suficienti chirurgi in sistemul de stat care pot acoperi si cererea din cel privat. Anul trecut, au terminat stomatologia 1.500 de medici si au intrat in rezidentiat 36. Daca vor sa se specializeze mai multi, ne trezim ca nu mai are cine sa puna plombe, spune Augustin Mihai.

De alta parere sint insa tinerii stomatologi, care se vad impiedicati sa efectueze anumite interventii in cabinete private, deoarece specializarea de chirurg OMF presupune, pe linga licenta in stomatologie, si o licenta in medicina generala, plus un rezidentiat de cinci ani.

Eu nu vreau sa fac intreaga specializare de chirurgie OMF, pentru ca nu vreau sa lucrez intr-un spital de stat. Imi trebuie doar ceea ce pot sa fac in cabinet. Nu mi se pare normal sa imi impuna cineva ce anume sa fac. Eu pot sa fac mai mult decit sa tratez carii toata viata, spune Mihai L., absolvent de stomatologie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea