Social

#cetatean moldovena #primeste pensie #cerere romania

Moldovenii trec Prutul pentru pensii romanesti

Din cauza unei legi care nu a fost modificata de peste 50 de ani sute de cetateni din Republica Moldova primesc pensie de la statul roman fara sa fi muncit si sa fi platit asigurarile sociale.

Incepand cu anul 1990 mai multe cetateni moldoveni isi luau pensia din Romania, iar din 2001 pana acum numarul lor este de 1.400 potrivit datelor furnizate de Directia Relatii Internationale a Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), informeaza Evenimentul Zilei.

Momentan mai sunt inregistrate spre solutionare aproximativ 400 de cereri, in timp ce alti 600 de solicitanti asteapta sa li se recunoasca vechimea, in vederea obtinerii prestatiei. Acestea sunt de trei - patru ori mai mare decat cele pe care le primesc in tara lor.

Noile pensii pe care le primesc sunt de trei-patru ori mai mari fata de cele din tara de origine. Numarul basarabenilor pensionari aflati pe statele CNPAS a fost insa mult mai mare, dat fiind faptul ca situatia dureaza de aproape 20 de ani. Pentru a-si incasa banii din Romania, pensionarii de dincolo de Prut trec, lunar, prin punctul de frontiera Albita sau prin alte puncte de frontiera.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale din Romania a intreprins de mai mult timp demersuri pentru a modifica actul normativ cu pricina. Dar toate incercarile s-au lovit de un zid al tacerii din partea moldoveneasca.

Conventia dintre Republica Populara Romana si tarile din componenta fostei URSS, valabila si in prezent, permite ca pensionarii respectivelor state, care si-au stabilit domiciliul in Romania, sa beneficieze de aceeasi pensie pe care o primesc romanii, calculata dupa criteriile de la noi. Ea a fost semnata la 24 decembrie 1960, intrand in vigoare anul urmator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea