Social

Mitrea recunoaste pasaje din stenograme

Dintre pesedistii chestionati pe spinoasa tema a stenogramelor, Miron Mitrea, secretarul general al PSD, se numara printre cei care recunosc, chiar daca in parte, autenticitatea celor scrise in documentele incriminatoare transmise presei. Audiat ieri, timp de aproape o ora, in calitate de martor, Mitrea a repetat "partitura" ca stenogramele ar fi false, spunand insa ca fragmente din acestea se bazeaza pe discutii care au avut intr-adevar loc.

Parca ar recunoaste, parca nu...

Miron Mitrea a sosit neinsotit, in jurul orei 10.30, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde il asteptau procurorii pentru a-l chestiona in cadrul anchetei derulate in legatura cu stenogramele PSD. Dupa aproape o ora, secretarul general a iesit si a declarat presei ca nu crede ca stenogramele sunt reale, dar a apreciat ca este posibil ca unele parti din acestea sa fi fost realizate in baza unor discutii reale. Mitrea crede insa ca, dupa aceea, au fost adaugate pasaje "care sa dea bine" sau au fost facute modificari. El a recunoscut ca isi aduce aminte despre o discutie pe care ar fi avut-o, in noiembrie, cu Adrian Nastase privind organizatia PSD Constanta, dar ca discutia nu s-ar fi purtat chiar "in acesti termeni", asa cum au fost consemnati in stenograme . De asemenea, fostul ministru a recunoscut o discutie din stenogramele aparute la sfarsitul saptamanii trecute, cea in care Atanasiu "l-ar fi certat un pic pe Dan Ioan Poescu", insa a precizat ca respectiva conversatie nu a avut loc la partid, ci la sediul Guvernului .
In schimb, Mitrea a tinut sa sublinieze ca nu-si aminteste ca in prezenta sa sa se fi purtat discutiile cu Rodica Stanoiu si Florin Georgescu, asa cum au fost ele reproduse in stenograme. El a repetat si ideea ca nu a existat vreo decizie oficiala pentru inregistrarea sedintelor PSD.

Daca e un om din interiorul PSD, va fi "de rau"

Fostul ministru a reluat ideea potrivit careia stenogramele ar putea fi rezultatul unui razboi intern in PSD, fiind transformate ulterior in arma politica, in timpul campaniei electorale de la sfarsitul anului trecut. Mitrea a mai spus ca este important ca persoana care a lansat stenogramele pe piata sa fie identificata, iar in cazul in care se va dovedi ca e vorba de un coleg de partid, vor fi luate masuri impotriva acestuia, dar "nu de bine". Inainte de a intra la procurori, el spusese, de altfel, ca "este greu sa fie implicat cineva din afara PSD". "Nu cred ca a fost cineva din afara, pentru ca nu avea cum sa ajunga cineva din afara sa opereze acolo decat printr-un sistem extrem de complicat, in care eu nu cred", a declarat Mitrea.
Intrebat daca pot fi si alti membri PSD care sa serveasca drept martori in dosarul instrumentat de procurori, secretarul general a declarat fara ezitare ca oricare dintre colegii sai poate fi chemat la audieri. Mai mult, el a reiterat ideea ca, daca ar exista o evidenta a participarii la fiecare sedinta, s-ar putea vedea foarte usor cine a participat si, respectiv, cine a stat la baza inregistrarilor.

Cine are curajul sa recunoasca?

Printr-o "coincidenta", atat de vanata "Sursa 0" a comunicat, inainte de audierea lui Miron Mitrea la Parchetul ICCJ, numele membrilor PSD care au participat la sedinta Delegatiei Permanente a partidului din 22 martie 2004, in care s-a discutat despre casete si stenograme. Lista ii cuprinde, pe langa Adrian Nastase si Dorina Mihailescu, pe Florin Georgescu, Adrian Severin, Dan Matei Agathon , Octav Cozmanca, Nicolae Vacaroiu, Daciana Sarbu, Acsinte Gaspar, Miron Mitrea, Ion Solcanu, Hildegard Puwak, Mihai Tanasescu, Serban Mihailescu , Sorin Oprescu, Dan Ioan Popescu, Leonard Cazan, Viorel Hrebenciuc si Ioan Mircea Pascu . Acestia sunt intrebati de misterioasa "Sursa 0" daca isi amintesc discutiile dintre Dorina Mihailescu si Adrian Nastase cu privire la stenograme. Schimbul de replici a fost preluat de presa inclusiv in campania electorala din 2004.
Declaratiile lui Mitrea la iesirea de la Parchet intaresc cele spuse de el la Alba Iulia si la Sibiu, informatii contrare insa celor oferite de ceilalti lideri ai PSD. "In mod cert, unii colegi s-au jucat, incercand sa foloseasca politic impotriva altora diferite inregistrari sau povestiri. In momentul in care au facut treaba asta, au facut-o ca sa se bata in interiorul partidului, n-aveau treaba cu cei de-afara", aprecia fostul ministru la Sibiu, saptamana trecuta.
Miron Mitrea l-a urmat ieri la audieri, la Parchetul ICCJ, pe Adrian Nastase, care le-a prezentat, vineri, procurorilor varianta sa legata de povestea stenogramelor. Au mai fost audiati in acelasi dosar Cozmin Gusa, fost secretar general al PSD, Dorina Mihailescu, fost secretar executiv, si deputatul liberal Cristian Boureanu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea