Social

Adrian Nastase a aflat inca din 2003 despre neregulile de la Loteria Romana , dintr-un raport intocmit de Victor Ponta, seful Corpului de Control al sau. Fostul premier nu a luat insa nici o decizie. Multi politicieni ii datoreaza lui Nicolae Cristea afaceri prospere.

Suspendarea lui Nicolae Cristea de la conducerea Loteriei Romane s-a produs cu mare greutate, deoarece el se bucura de sustinerea unor politicieni ca vicepremierul George Copos, deputatul PRM Mitica Dragomir sau liberalul Dinu Patriciu, oameni de afaceri care au incasat milioane de euro de la Loterie. 2 a intrat in posesia raportului facut in 2003 de Corpul de Control al Guvernului, care scoate la iveala modul discretionar prin care Nicolae Cristea a sponsorizat echipa de fotbal Rapid si managementul performant prin care directorul Loteriei a ridicat actualul sediu al companiei, a informatizat agentiile Loto, a contractat apartamentele care au fost date ca premii si a cumparat vilele de aur etc. Contrar tuturor ilegalitatilor semnalate, premierul Adrian Nastase si ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, l-au pastrat in functie pe directorul Nicole Cristea.

Sponsorizarea Rapidului

Clubul de fotbal Rapid Bucuresti, patronat de vicepremierul George Copos, a fost preferatul Loteriei Romane la capitolele reclama si sponsorizari. Potrivit raportului Corpului de Control, Rapid a incasat de la Loterie 620.000 de dolari pentru panoul publicitar amplasat in exteriorul stadionului Giulesti si a primit sponsorizari de 800.000 de dolari prin UFC Rapid si Asociatia Pro Rapid. Inspectorii au atras atentia premierului Nastase ca incheierea contractului de publicitate cu FC Rapid a fost paguboasa pentru Loterie: In faza de negociere a acestui contract, UFC Rapid solicitase CNLR, pentru acel panou, suma de 250 de mii de dolari/an, motivind ca a primit oferte din partea a doua agentii de publicitate , cu valorile de 239 de mii de dolari, respectiv 248 de mii de dolari/an. Ceea ce s-a omis este faptul ca ofertele celor doua agentii de publicitate vizau un spatiu publicitar in suprafata de 400 mp, in timp ce suprafata care face obiectul contractului in cauza este de 150 mp. Prin urmare, CNLR plateste un pret unitar (1.167 de dolari/mp/an) de aproape doua ori mai mare decit cel din ofertele de referinta (598 si 620 de dolari/mp/an).

Patriciu a primit si el 11 milioane de dolari

Actualul sediu central al Loteriei Romane a fost construit de catre SC Alpha SA, firma lui Dinu Patriciu. El a incasat 11 milioane de dolari, fara ca firma lui sa termine cladirea. Initial, pretul cladirii trebuia sa fie de zece ori mai mic, dar prin diverse acte aditionale, pretul cladirii a luat proportii. Valoarea investitiei s-a majorat treptat la 5,37 mld. de lei, la 9,18 mld. de lei, la 25,5 mld. de lei, la 155,1 mld. de lei, ajungind la 185 mld. de lei (cca. 8,6 mil. de dolari) in iulie 2000. La fel a fost decalat si termenul de finalizare a lucrarilor. Pentru lucrarile executate la noul sediu, CNLR a achitat catre SC Alpha SA suma totala de 10,9 mil. de dolari. La data controlului, valoarea totala a investitiei era de 13,6 mil. de dolari, din care mai ramasesera de achitat circa 19 mii de dolari, se arata in raport. Cladirea Loteriei a fost terminata de firma ROMCOM International pentru suma de 2,7 milioane de dolari. In raport se precizeaza ca aceasta firma a fost nominalizata de SC Alpha SA si agreata de CNLR. La aceasta firma este actionar Emil Barbu Popescu, rectorul Universitatii de Arhitectura, fost coleg de facultate cu Patriciu.

Mitica a cistigat cu Lotozodiac

Jocul Lotozodiac s-a desfasurat in perioada mai - septembrie 2002 si a fost conceput de catre firma Hatch Enterprises Ltd. Cyprus, cu sediul in Nicosia - Cipru, reprezentata de catre deputatul PRM Dumitru Dragomir. In Nota cu privire la lansarea jocului Lotozodiac, se estima ca lansarea acestuia pe piata urma sa contribuie la majorarea veniturilor pentru anul 2002 cu aproape 300 de miliarde de lei. Incasarile totale realizate prin jocul Lotozodiac au scazut constant pe perioada de desfasurare a acestuia, jocul fiind sistat in septembrie 2002. La 30.08.2002, incasarile totale realizate in urma functionarii jocului Lotozodiac au fost de 18,8 miliarde de lei, iar cheltuielile totale aferente de 17,1 mld. de lei, se spune in raport. In contextul in care Loteria nu a avut nimic de cistigat de pe urma acestui joc, firma reprezentata de deputatul Mitica Dragomir a iesit in cistig. Pentru promovarea jocului (productie TV, reclama, servicii etc.), intre CNLR si Hatch Enterprises Ltd. Cyprus s-au incheiat, prin negociere, contractele nr. 24/9 si 25/9 din 11.04.2002, in baza carora CNLR a platit suma de 6,4 mld. de lei, se arata in acte.

Intracom, mai multi bani decit bugetul

In perioada 1994-2003, Loteria a platit firmei grecesti Intracom 44,4 milioane de dolari, pentru faptul ca a informatizat toate agentiile companiei. Pretul stabilit prin contract nu este limitat ferm la o valoare fixa, firma Intracom urmind sa primeasca de la CNLR un avans de 1,5 mil. de dolari si apoi un procent anual din incasarile totale produse de jocurile loteristice practicate cu ajutorul sistemului realizat, anume 8,5% pentru perioada 1994 - 1998 si 8% pentru perioada 1999 - 2003, se explica in raport. Din aceasta cauza, in 1999 Loteria a platit firmei grecesti 65,1 miliarde de lei, in timp ce la bugetul de stat a virat doar 58,2 miliarde de lei. In plus, Nicolae Cristea a renegociat contractul cu Intracom si a decis ca procentul din incasari ce va fi primit de Intracom sa fie marit la 10,5%, pentru perioada 01.09.2000 - 01.12.2003. In Romania, firma Intracom este reprezentata de Mihai Gherman, fiul fostului senator PSD Oliviu Gherman, care era presedinte al Senatului cind Loteria a incheiat contractul cu Intracom.

Nastase nu-si mai aduce aminte de raport

Intrebat daca a dispus vreo masura in urma sesizarilor din raport, fostul premier Adrian Nastase ne-a transmis prin sefa de Cabinet ca nu-si mai aduce aminte si ne-a sugerat sa luam legatura cu Victor Ponta. Nu mai stiu exact ce s-a intimplat cu acel raport. Rolul meu era sa-l informez pe premier. Nu stiu daca premierul a dispus vreo masura. In orice caz, raportul se afla la Cristian David, ne-a declarat Ponta. Actualul ministru al Controlului, Cristian David, ne-a declarat ca o sa verifice daca in 2003 Guvernul a cerut un control la Loterie si daca s-au luat masuri.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea