Social

#rezervatie #naturala #chei

Minunile Romaniei: Salbaticie in Cheile Oltetului

Rezervatia naturala din judetul Gorj, care acopera Cheile Oltetului si Pestera Polovragi , dezvaluie locuri de o frumusete ametitoare. Totul, pe o suprafata de 150 de hectare.

Cand patrunzi pe Cheile Oltetului, parca intri intr-o alta lume. O lume salbatica si plina de tot felul de mistere, unde te simti coplesit de semetia muntilor care se inalta catre cerul ce abia se mai zareste, ca o fasie albastra. Apa Oltetului separa Muntii Parang si Capatanii care, la un moment dat, aproape ca se intrepatrund, distanta dintre ei fiind de ordinul metrilor si chiar a zecilor de centimetri.
 
Drum cioplit in munte

Cheile Oltetului se afla pe raza comunei Polovragi, din judetul Gorj, si se intind pe o distanta de doi kilometri. La intrare se afla Rezervatia naturala Cheile Oltetului care a fost declarata, printr-o lege din anul 2000, arie naturala protejata de interes national . Suprafata rezervatiei naturale este de 150 de hectare, aceasta incluzand si Pestera Polovragi, de asemenea arie naturala protejata de interes national.
 
La Chei si la Pestera Polovragi se poate ajunge de pe DN 67, care leaga orasul Ramnicu-Valcea de Targu-Jiu. Comuna Polovragi se afla chiar la granita dintre judetele Valcea si Gorj. Dupa aproximativ doi kilometri, drumul se bifurca: catre Manastirea Polovragi , care se poate vedea cu usurinta in fata, si, in dreapta, catre Cheile Oltetului si Pestera Polovragi. Accesul se face pe un drum de macadam, care, in unele locuri, este cioplit in munte si, de aceea, exista senzatia ca blocul imens de piatra se pravale peste tine.
 
Atunci cand intri pe Cheile Oltetului, civilizatia ramane undeva in urma, la portile nevazute care separa cele doua lumi. Temperatura scade brusc cu aproape 10 grade Celsius, pentru ca razele soarelui patrund cu greu prin vegetatia abundenta si printre muntii care formeaza parca un acoperis. O senzatie placuta, pe moment, un semn clar ca trebuie neaparat sa-ti mai pui o haina pe tine. Pe tot versantul muntelui se pot observa scobituri de diferite dimensiuni si forme.
 
Dupa aproximativ 200 de metri de la intrarea pe Cheile Oltetului, o gaura mare se casca in munte. Este Pestera Polovragi, care se afla in versantul Muntilor Capatanii, pe malul stang al raului. Intrarea a fost facuta artificial, prin dislocarea peretelui vestic al pesterii. Acest lucru s-a intamplat prin anii ’60, odata cu realizarea drumului forestier. Inainte, in pestera se intra printr-un loc foarte ingust, aflat la o inaltime de cativa metri pe versantul muntelui, dupa care se cobora in interior doar pe o franghie.

Haul in care curge Oltetul

In fata pesterii se afla un hau pe unde curge Oltetul. Albia apei se afla cam la 20 de metri sub nivelul drumului. Peisajul e de o salbaticie rara. Daca privesti in jos, la raul care curge, te cuprinde o stare de ameteala.

In continuare, drumul serpuieste pe langa versantii muntilor, iar privirea iti fuge de la unul la altul, ca la tenis. Dupa mai bine de un kilometru si jumatate, spatiul se largeste, iar incordarea data de apropierea muntilor se stinge. Aici, Primaria comunei Polovragi a concesionat cateva zeci de loturi de teren pentru constructia de case de vacanta . Autoritatile spera ca, prin acest proiect, zona va atrage mai multi turisti.
Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea