Social

Ministrul sanatatii promite medicilor investitii de sute de milioane de euro in 2006

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca se poarta negocieri pentru contractarea unor credite de sute de milioane de euro, care sa permita medicilor, incepand cu 2006, sa lucreze la un nivel comparabil cu cel din strainatate. Eugen Nicolaescu s-a adresat lumii medicale in cadrul festivitatii de premiere a medicilor organizata, la Targu Mures, de Asociatia Jurnalistilor din Domeniul Medical (AJDM) si a precizat ca banii vor fi folositi pentru schimbarea completa a infrastructurii. Criticat de jurnalisti pentru atitudinea sa dura si uneori nepoliticoasa, ministrul sanatatii a tinut sa precizeze ca ii respecta pe cei care lucreaza in acest domeniu si ca prin masurile pe care le va lua spera sa redea demnitatea medicilor. Nicolaescu a adaugat ca reforma care va incepe la 1 ianuarie 2006 este una profunda, care va imbunatati conditiile de munca ale medicilor si va creste calitatea actului medical. Pentru a imbunatati comunicarea dintre societatea romaneasca si lumea medicala si pentru a permite explicarea mecanismelor reformei sanitare, ministrul a acceptat propunerea AJDM de a infiinta un Colegiu National de Sanatate, dupa modelul Colegiului de Aparare. Ministrul i-a felicitat pe medicii premiati de AJDM si a apreciat programul de reforma prezentat de directorul Centrului de Cardiologie Targu Mures, Radu Deac. Asociatia Jurnalistilor din Domeniul Medical a oferit diplome, pentru al saptelea an consecutiv, dar nu numai excelentei din sanatate, ci si pentru nerealizari sau gafe. ,Clinica anului" a fost considerat Institutul de Transplant Hepatic - Fundeni, unde s-a realizat primul transplant de celule stem unui diabetic, unde se desfasoara un amplu program de cercetare genetica si se realizeaza transplant de ficat de la donator-viu, de catre prof. Irinel Popescu . ,Medicul anului" a fost nominalizat conf. dr. Dan Deleanu, seful Departamentului de cardiologie interventionala CC Iliescu Bucuresti. ,Cel mai trist eveniment al anului 2005" a fost epidemia de rujeola. AJDM l-a rugat pe ministrul sanatatii sa inmaneze aceasta diploma persoanei pe care o face responsabila de declansarea acestei epidemii. Au mai fost premiati ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur - pentru programul de prevenire a transmiterii gripei aviare la om, dar si Federatia Asociatiei Bolnavilor de Cancer - pentru promovarea sanatatii.

Rectorii iau atitudine fata de conflictul din sanatate
"Ne ingrijoreaza enorm ceea ce se va intampla cu invatamantul medical romanesc, odata ce s-a luat hotararea ca profesorii universitari sa fie scosi de la conducerea spitlelor. Este de neacceptat modul in care profesorul universitar a fost si continua sa fie umilit, dupa cum e de neacceptat ca puterea de decizie, in ceea ce priveste spitalele, sa fie transferata in mainile unor persoane care nu au autoritate profesionala in domeniu", a precizat deputata PSD Ecaterina Andronescu, la finalul unei intalniri extraordinare a Biroului Consiliului National al Rectorilor (CNR). In numele colegilor rectori, pe care-i reprezinta in calitate de presedinte al CNR, Andronescu a cerut Ministerului Educatiei sa se implice in aceasta problema, iar primului-ministru si presedintelui Romaniei sa se foloseasca de parghiile necesare pentru a readuce situatia la normal.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea