Social

#sistem #ministru #achizitie #eugen nicolaescu

Ministrul Nicolaescu a cumparat un sistem informatic de 11 milioane de dolari, inutil si fara licitatie

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu a cheltuit mai mult de 11 milioane de dolari pe un sistem informatic care nu functioneaza nici acum. Scopul acestui sistem era supravegherea traseului pe care sunt obligati sa il parcurga bolnavii in interiorul sistemului sanitar, dar si urmarirea cheltuielilor care se fac in sistemul de sanatate .

Acest sistem are mai multe probleme, considera jurnalistii de la Academia Catavencu , care au urmarit traseul celor 11,3 milioane de dolari. “In 2007, apare Hotararea de Guvern 835, prin care Ministerul Sanatatii este autorizat sa achizitioneze un Sistem Informatic de inalta performanta in valoare de 22 de milioane de dolari americani”, noteaza catavencu.ro.

Respectivul sistem era achizitionat pentru unitatile sanitare din municipiul Bucuresti si din alte 13 judete, bazandu-se pe un proiect initiat in 1996, la Spitalul Judetean Neamt.
“Prin 2000, o alta hotarire de guvern autoriza Ministerul Finantelor sa garanteze un imprumut in valoare de 22 de milioane de dolari americani pentru acest sistem. Doar ca linia de creditare nu a fost niciodata accesata, din motive stricte: Romania nu-si permitea. A fost nevoie ca tara sa ajunga in fatidicul an 2007, cand contabilul Eugen Nicolaescu a facut niste calcule care i-au iesit cu plus. Mai exact, cu un plus de 22 de milioane de verzisori, care au fost directionati catre conturile consortiului format din HP International Trade BV si Siemens AG Austria”, completeaza Academia Catavencu.

Fara licitatie si fara echipamente

Jurnalistii de la Catavencu il acuza pe Nicolaescu ca nu a organizat o licitatie pentru achizitionarea acestui sistem, dar si ca a achizitionat un sistem inutil pentru spitalele romanesti. “Pentru un mizilic de 22 de milioane de parai, Nicolaescu s-a gindit ca o licitatie ar fi complet deplasata. Deci nu a facut asa ceva. Si asta cu lipsa licitatiei nici macar nu ar fi cea mai mare problema. Ci ca, “asa cum a fost el proiectat, sistemul nu va putea fi functional niciodata si nici util sistemului sanitar“. Si asta nu o spunem noi, ci comisia din Ministerul Sanatatii care a facut auditul contractului”, adauga autorii articolului.

Mai mult, mai multe elemente ale sistemului au fost achizitionate orbeste, ca in cazul licentelor de software carora nu li s-au testat functionalitatile, sau nu au fost achizitionate deloc, ca in cazul echipamentelor si programelor necesare in caz de avarie. Investitia totala, care ar fi trebuit sa ajunga la suma de 22 de milioane de dolari, nu a fost insa incheiata, deoarece in locul lui Nicolaescu a fost numit ministrul Bazac , care a stopat platile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea