Social

Ministrul Muncii viseaza ca emigrantii romani se vor intoarce in tara asa cum au plecat

„Nu vom trimite trenuri pentru a-i aduce inapoi pe romanii plecati la munca in strainatate“. Pacuraru „agata“ romanii plecati la munca in strainatate, pe messenger, pentru a se informa direct de la sursa.

Romanii plecati la munca in strainatate se vor in­toar­ce in tara pur si simplu, „asa cum au plecat”, chiar daca aici nu-i asteapta salarii mai atractive. Aceasta este concluzia ministrului Muncii, Paul Pacuraru , dupa incheierea primei dezbateri nationale privind migratia fortei de munca.

Ministerul Muncii nu va trimite trenuri pentru a-i aduce inapoi pe romanii plecati la munca in strainatate, dar va garantez ca foarte multi romani vor veni inapoi”, a spus ministrul Pacuraru.

 Apoi s-a explicat: exodul invers nu se va produce fiindca statul ar lua masuri sa-i aduca inapoi pe migranti, ci fiindca acestia au inceput sa nu-si mai gaseasca in afara joburi la fel de bune ca acum cativa ani. „Piata imobiliara din Spania este in regres, iar asta inseamna ca nu se vor mai face angajari, iar in Italia s-au modificat conditiile economice. Romanii din Italia mi-au spus ca salariile nu le mai ajung sa-si acumuleze niste bani, ci doar sa supravietuiasca”, a mai spus Paul Pacuraru.
 
Cateva minute mai tarziu insa, ministrul s-a contrazis, dezvaluind ca bursa de joburi de la Roma nu a fost un mare succes – in urma ei nu se vor angaja mai mult de 200 de oameni. Intrebat cand anume estimeaza ca „muncitorii se vor intoarce in valuri acasa”, ministrul nu a reusit sa dea un termen concret, dar a spus senin: „De astazi, in fiecare zi. Daca nu mai gasesc de lucru acolo...”.

Pacuraru sustine ca vorbeste in cunostinta de cauza. Nu se informeaza din rapoartele functionarilor, ci direct de la sursa. Ieri, a dezvaluit ziaristilor ca vorbeste pe messenger cu o multime de romani plecati la munca in strainatate.   

Pe viitor, este posibil ca romanii care doresc sa plece la munca in afara sa nu o mai poata face decat cu ajutorul firmelor de intermediere a fortei de munca, fara ca statul sa mai aiba vreun amestec. Cel putin, aceasta a fost una dintre propunerile participantilor la dezbatere, aprobata si de ministrul Pacuraru.

„Exportul“ romanilor prin stat va fi stopat

„Acum, cand se prefigureaza un deficit de forta de munca , este nefiresc sa cheltuim banii publici ca sa facem selectii si sa trimitem forta de munca in strainatate”, a declarat el.

In acest moment, statul exporta forta de munca prin intermediul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), cea care a preluat sarcinile vechiului Oficiu pentru Migratia Fortei de Munca. S-a pus problema ca ANOFM sa preia de la Oficiul Roman pentru Imigrari, aflat in subordinea Ministerului de Interne, acele atributii care tin de raporturile de munca.    


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea