Social

Ministrul moldovean de Interne – seful unui important cartel al drogurilor

Oficialul de la Chisinau- in arest. Alti trei responsabili din MI-implicati intr-un important transport de heroina.

Dupa o ancheta inde­pendenta privind im­pli­rea unor res­pon­sabili din guvern in traficul cu droguri, cel care pana ieri era „primul politist” al Republicii Moldova a fost plasat in arest la domiciliu. Gheorghe Papuc, ministru de Interne pana ieri, cand a fost investit noul guvern de la Chisinau, este suspectat ca ar conduce unul dintre cele mai importante carteluri ale drogurilor din Europa, dupa cum informeaza „Tiraspol Times”. Deja politia de la Chisinau a arestat trei oficiali cu rang inalt din Ministerul de Interne, suspectati de implicare in cel mai important transport de heroina care avea ca destinatie Uniunea Europeana.

Se pare ca cei trei coopereaza cu anchetatorii, iar anumite surse au precizat ca suspectii l-au indicat pe seful lor, Gheorghe Papuc, drept liderul operatiunii, potrivit agentiei de stiri Vesti. Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, care are in subordine politia, este responsabil de colaborarea internationala prin intermediul Interpol si actiuni anticoruptie.

Moldova este cea mai saraca tara din Europa si doi ani consecutiv a fost calificata de catre observatorii internationali drept cea mai corupta tara. In plus, este descrisa ca fiind o „ gaura neagra ” si exista temeri ca s-ar fi transformat intr-un narco -stat.

Droguri pentru Europa

Saptamana trecuta, politia rutiera a tras pe dreapta un microbuz, pentru un control de rutina. A rezultat insa cea mai mare captura de droguri din istoria Republicii Moldova, pentru ca in autobuz au gasit 200 de kilograme de heroina, cu o valoare pe piata neagra de peste 10 milioane de euro. Potrivit datelor politiei, heroina capturata a fost produsa in Afganistan, destinatia finala urmand sa fie una dintre tarile Uniunii Europene.

Republica Moldova este folosita drept punct de intrare in Europa, ruta continuand prin Romania. Potrivit Tiraspol Times, Moldova se afla la granita cu UE si se discuta introducerea unui nou regim fara vize pentru cei care vor sa calatoreasca in Romania.

Romania a semnat cu Ucraina un acord prin care partea ucraineana se angajeaza sa blocheze traficul de droguri dinspre Transnistria, dar se pare ca nu este inca aplicat. Potrivit datelor preliminare, securitatea transportului de heroina pe teritoriul Republicii Moldova a fost asigurata de inalti functionari din conducerea Ministerului de Interne, a indicat sursa citata de Rompres. Mai mult, ministrul Gheorghe Papuc a fost informat in legatura cu transportul de narcotice pe teritoriul Moldovei, dar acesta nu a luat masuri.

Coruptul Papuc a ratat noul guvern

Generalul Gheorghe Papuc, in varsta de 54 de ani, spera sa ramana ministru de Interne si in noul guvern, dupa ce a ocupat aceasta functie sase ani. Probabil din cauza noilor acuzatii, a ratat la mustata numirea la conducerea Internelor, dar si postul de ambasador intr-o mare tara europeana .

Nu este prima data cand Papuc face obiectul unor acuzatii destul de grave. Din anul 1997 si pana in prezent, Gheorghe Papuc a fost acuzat de catre presa de opozitie din Republica Moldova de mai multe ilegalitati, precum coruptie, delapidare, frauda, deturnare de fonduri . Generalul a fost acuzat si ca a dat mita pentru a obtine o diploma universitara falsa (pe site-ul oficial al guvernului se preciza ca ministrul are trei diplome universitare).


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea