Social

Ministrul finlandez de externe a demisionat

Ministrul finlandez de externe Ilkka Kanerva a fost constrans sa demisioneze dupa ce presa a publicat continutul SMS-urilor trimise de el unei dansatoare exotice, iar pentru functia sa a fost nominalizat europarlamentarul Alexander Stubb, a anuntat marti partidul acestuia, citat de AFP.

"Partidul a decis in unanimitate sa il numeasa pe Alexander Stubb, datorita experientei sale in politica externa si problemele Uniunii Europene", a declarat intr-o conferinta de presa la Helsinki Jyrki Katainen, seful Partidului Coalitia Nationala.

Partidul este membru al coalitiei guvernamentale de centru-dreapta de la alegerile legislative din martie 2007. In Finlanda, partidele sunt cele care desemneaza ministrii odata decisa repartizarea portofoliilor intre formatiunile aflate la putere.

Stubb, care implineste marti 40 de ani, a fost ales in iunie 2004 in Parlamentul European. Anterior, el fusese consilier pentru afaceri institutionale la Bruxelles si consilier al presedintelui Comisiei Europene din acea perioada, Romano Prodi.

Stubb preia functia de la Kanerva, care se confrunta de mai multe saptamani cu un scandal dupa ce presa a publicat SMS-urile cu continut sexual pe care le-a trimis unei dansatoare exotice.

Anterior, Ministerul de Externe al Finlandei a anuntat ca ministrul Kanerva nu va participa la summitul NATO de la Bucuresti, avand un concediu medical .

Kanerva era presedintele in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa ( OSCE ) si a numit un trimis special pentru solutionarea conflictului transnistrean. In ianuarie 2008, Kanerva a vizitat Chisinaul si Tiraspolul, iar reprezentantii Tiraspolului au salutat preluarea presedintiei OSCE de catre Finlanda si mai ales initiativa numirii unui finlandez ca trimis special la negocieri, exprimandu-si increderea ca in acest fel se va ajunge la un echilibru, in conditiile in care Misiunea OSCE in Republica Moldova a fost condusa in mod constant de un reprezentant american.

Absenta presedintelui in exercitiu al OSCE de la summitul NATO intervine in conditiile in care presedintele moldovean Vladimir Voronin declarase presei ruse ca problema transnistreana va fi rezolvata la aceasta reuniune, fara a da alte detalii.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea