Social

#alimente #gheorghe mencinicopschi #valeriu tabara

Ministrul Agriculturii cere etichetarea corecta a alimentelor iradiate

Iradierea alimentelor, procedeu acceptat in Uniunea Europeana pentru mentinerea prospetimii, este insa acceptata doar cu etichetarea corespunzatoare ce lipseste cu desavarsire in Romania.

Ministrul Agriculturii , Valeriu Tabara, sustine ca etichetele tuturor alimentelor iradiate trebuie sa reflecte acest lucru.

"Daca un aliment este iradiat sau tratat cu etilena, acest lucru ar fi normal sa fie trecut pe eticheta, pentru corecta informare a consumatorilor", a declarat Tabara, citat de Gandul.info.

Ministrul Agriculturii vrea ca Autoritatea Nationale pentru Protectia Consumatorilor sa se implice mai activ in verificarea respectarii etichetarii corespunzatoare a alimentelor.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia asupra pericolelor iradierii alimentelor.

"Exista o mare dezbatere, in prezent, in privinta extinderii posibilitatii de iradiere si la alte alimente. Eu unul, sustin ca procedura ar trebui cu totul eliminata. Prin iradiere, alimentul respectiv este omorat. Chiar daca isi pastreaza mult timp prospetimea, este o aparenta, fiindca, in realitate, noi consumam o conserva ale carei proprietati initiale au disparut. Prin iradiere alimentele respective nu devin radioactive, dar se genereaza coloane de ionizare, care distrug vitaminele si alte elemente din compozitia alimentelor. In plus, se genereaza radicali liberi despre care se stie ca au efect cancerigen", a explicat Mencinicopschi, citat de Gandul.info.

Pana acum nu s-a putut dovedi stiintific o legatura intre consumul de alimente iradiate si aparitia unor forme de cancer, insa iradierea alimentelor duce la devitalizarea si denaturarea alimentelor iradiate.

Tehnologia nu este disponibila in Romania, toate alimentele iradiate de pe piata locala provenind din import.

"Din fericire, noi nu detinem aceasta tehnologie, asa ca alimentele romanesti sigur nu sunt iradiate", a mai spus Mencinicopschi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea