Social

#proiect buget 2009 #inghetare pensii salarii #guvernul boc

Ministrii nu au reusit sa-si imparta bugetul: miercuri, o noua runda de negocieri

O decizie in ce priveste posibilitatea inghetarii pensiilor si a salariilor pentru o perioada de sase luni va fi luata miercuri, a declarat Gheorghe Flutur, dupa intalnirea prelungita de la Palatul Victoria, in care reprezentantii coalitiei PSD - PD-L au discutat bugetul pe 2009.

Discutia pe tema proiectului de buget, inceputa marti dupa amiaza, s-a terminat in jurul orei 1,00 noaptea, fara sa fi fost luata vreo decizie. "S-a discutat cu fiecare ministru in parte, mai ales in ce priveste absorbtia fondurilor comunitare", a spus Gheorghe Flutur, care a informat ca o decizie va fi luata miercuri, dupa ce ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, va avea o noua runda de intalniri.

"Miercuri, ministrul Finantelor se va intalni cu fiecare ministru in parte, dar si cu partenerii sociali - sindicatele si patronatele. Concluziile le vom prezenta numai dupa ce vor avea loc aceste intalniri, pana atunci este vorba doar de scenarii", a mai spus Flutur.

Intrebat despre ce scenarii este vorba, Gheorghe Flutur a lasat sa se inteleaga ca se discuta suma care sa fie alocata pentru investitii in infrastructura si, de cealalta parte, despre banii ce urmeaza a fi alocati pentru invatamant, pensionari, alte categorii defavorizate.

Varianta inghetarii pensiilor si salariilor

Guvernul ar putea propune in noul proiect de buget inghetarea salariilor bugetarilor pentru cel putin sase luni, iar majorarea salariilor profesorilor ar urma sa fie facuta abia din septembrie, in trei transe, potrivit unor surse guvernamentale.

"In functie de evolutia situatiei economice, am putea accepta majorarea salariilor profesorilor si celelalte majorari salariale abia dupa primele sase luni ale acestui an. Salariile profesorilor ar putea creste astfel incepand cu luna septembrie cu aproape 30%, insa aceasta crestere ar putea avea loc in trei transe de cate 10% fiecare, pana la sfarsitul anului", au precizat sursele citate, pentru NewsIn.

Potrivit reprezentantilor executivului, majorarea pensiilor cu 9% ar putea intra in vigoare tot din luna septembrie, prin cresterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut. Traian Basescu, prezent la discutii La sedinta coalitiei PSD - PD-L care a avut loc marti, la Palatul Victoria, pe tema bugetului pe 2009, a participat si presedintele Traian Basescu. Seful statului a venit in jurul orei 19,00 si plecat dupa aproximativ o ora, fara sa dea declaratii.

Basescu a declarat marti pentru Radio Romania Actualitati ca "nu ar avea o reactie negativa daca Guvernul ar ingheta pentru sase luni salariile".

Si Theodor Stolojan s-a declarat de acord cu inghetarea salariilor, sustinand ca "un moratoriu pentru sase luni privind promisiunile din campanie si cresterile de salarii si pensii din ultimele luni de mandat ale Guvernului precedent este oportun, pentru a vedea ce e intampla cu economia si cu veniturile bugetare".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea