Social

Ministerul Justitiei si Parchetul General sunt in razboi deschis

Cancanul pe marginea scandalului "Cocaina" continua. Ministrul Justitiei Monica Macovei afirma ca acuzatiile pe care, personal, le-a adus procurorului sef Gheorghe Muscalu al Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului si procurorului sef birou Corina Gheorghisan nu impieteaza imaginea de sef al Justitiei si nici nu ar incalca atributiile pe care le are.
Aceasta solicitare ministeriala a survenit dupa ce procurorul general Ilie Botos solicitase Consiliului Superior al Magistraturii sa trimita inspectia pentru a verifica de la cap la coada modul in care a fost instrumentat dosarul "Cocaina".

Pe de alta parte, dupa aceste doua solicitari a iesit in fata presei Ion Tiriac-tatal cu o plangere penala a fiului sau impotriva celor doi consilieri ai ministrului Macovei, care au instrumentat cazul la debut, aratand ca acestia fabricasera un rechizitoriu prin care Ion Alexandru Tiriac sa fie acuzat nu numnai de detinere de droguri in cederea consumului, dar si de trafic de droguri, doar in
baza a doua declaratii date de doi inculpati care au retractat, de altfel, in fata instantei, afirmand ca procurorul Nicolae Neagoe i-a supus presiunilor.

Plangerea ministeriala

Desi ministrul Macovei a sustinut ca a solicitat doar "verificari" in ce priveste ancheta care s-a realizat in "Cocaina" si ca procurorii care au efectuat urmarirea penala in prima faza - actualii consilieri Flavius Craznic si Nicolae Neagoe - vor fi si ei supusi acelorasi verificari, in realitate este vorba despre o plangere penala impotriva lui Gheorghe Muscalu si a Corinei Gheorghisan din
PICCJ. Cu privire la procurorii din prima faza a anchetei, ministrul s-a antepronuntat inspectiei CSM care se ocupa de caz, spunand: "Sunt convinsa ca au avut dreptate!".

Mai mult, Monica Macovei a inaintat, in calitate de ministru al Justitiei, la Parchetul Inaltei Curti, plangere penala:
"Avand in vedere aspectele semnalate in mass-media in legatura cu dosarul de urmarire penala privindu-l pe Ion Alexandru Tiriac, in masura in care nu v-ati sesizat din oficiu potrivit articolului 221 din Codul de procedura penala, va solicit sa dispuneti masurile ce se impun pentru efectuarea de cercetari fata de GHEORGHE MUSCALU-
procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Casatie si Justitie sub aspectul infractiunilor de favorizare a infractorului prevazuta de art. 264 din Codul penal
si divulgarea identitatii reale a unei persoane incluse in programul de protectie a martorilor prevazuta de art. 20 alin. 2 din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor si CORINA GHEORGHISAN-procuror sef birou in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
sub aspectul infractiunii de favorizare a infractorului prevazuta de art.264 din Codul penal".

In cele zece pagini ale plangerii nu se face nici o referire la procurorii care au instrumentat primii dosarul "Cocaina".

Conform art. 221 din Codul de procedura penala, "organul de urmarire penala (in cazul nostru Parchetul Inaltei Curti) este sesizat prin plangere sau denunt, sau se sesizeaza din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune". Deci, ministrul Justitiei a facut plangere penala catre procurorul general al Romaniei cu privire la cei doi subalterni ai acestuia.

In cele zece pagini, ministrul Justitiei indica, asadar, faptuitorii si descrie faptele care formeaza obiectul plangerii. Deci, ministrul Justitiei a formulat o plangere penala la PICCJ.

Ministrul sustine ca are voie sa faca sesizare penala

Intr-o convorbire telefonica, ieri, ministrul Monica Macovei ne-a declarat: "Si, daca am solicitat verificari si am adaugat si infractiunile posibile, nu aveam voie? Am sesizat Parchetul General, care trebuie sa efectueze cercetari in cazul in care e vorba de fapte penale pe care presa le-a sesizat".

Legea 304/2004 de organizare judiciara-art. 66 (1,2,3) arata: "Ministrul Justitiei, cand considera necesar, din proprie initiativa sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii,
exercita controlul asupra procurorilor, prin procurorii inspectori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din Parchetl National Anticoruptie, din parchetele de pe langa curtile de apel sau alti procurori delegati.

Controlul consta in verificarea modului in care se desfasoara raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu celelalte persoane implicate in lucrarile de competenta parchetelor.

Ministrul Justitiei poate sa ceara procurorului general al parchetului de pe lamga Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorului general al Parchetului National Anticoruptie informari asupra activitatii parchetelor si sa dea indrumari scirse cu privire la marsurile ce trebuie luate pentru prevenirea si combaterea criminalitatii".

In ce priveste plangerea penala facuta de Monica Macovei in calitate de ministru, se ridica cel putin doua aspecte care se bat capa in cap cu declaratia ministrului. In primul rand, simplul cetatean poate face oricand astfel de sesizari . Totusi, ministrul Justitiei nu este un simplu cetatean cand semneaza sub aceasta apostila .

Intrebat care este relatia clara dintre Parchete si Ministerul Justitiei, presedintele CSM, Dan Lupascu ne-a declarat: "In Constitutie este stipulat ca parchetele functioneaza sub autoritatea Ministerului Justitiei. In actuala lege de organizare judiciara, numarul 304/2004, s-a dorit ca acest lucru sa fie clar, in sensul de "autoritate administrativa", dar a ramas ca in Constitutie.

In ce priveste atributiile ministrului Justitiei in raport de parchet, acestea sunt stipulate de Legea 304/2004". In al doilea rand, presa reprezinta, in sine, un organ de sesizare. Iar organele in drept sunt obligate sa se sesizeze din oficiu cu privire la dezvaluirile pe care presa le face.

Intrucat in articolele mentionate erau pusi la zid chiar procurori din Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a nu se considera ca ar exista vreo imixtiune ierarhica asupra propriilor procurori inspectori, Ministerul Public a sesizat inspectia CSM.

Consiliul a demarat aceasta inspectie cu doi procurori-inspector si un judecator-inspector pentru a descalci itele intregii anchete in "Cocaina".

In ce priveste un asa-numit protest al unui numar de 50 de procurori fata de situatia creata pe marginea scandalului "Cocaina" si care ar fi ajuns la presedintele Traian Basescu, contactat telefonic, procurorul general al Romaniei, ne-a declarat, aseara: "Nu confirm".

Totusi, intalnirea dintre Presedinte si Botos a existat in urma cu doua zile, ca de altfel si intalnirea dintre ministrul Macovei si Presedinte. Intrebat, ieri, ce probleme a abordat in discutia cu Basescu, ministrul Justitiei ne-a spus: "Nu pot sa comentez nimic!"

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea