Social

Ministerul apara Bac-ul cu subiecte moderne

Scriitorii obligatoriu de studiat, cum sunt George Calinescu, Ion Creanga , I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia sau Nichita Stanescu , nu sunt scosi din programa de bacalaureat, aparand in proba scrisa cu un numar maxim de texte (10-14 texte de fiecare).

„Exista o singura programa de limba si literatura romana, un tot unitar, vizand cele doua probe, scrisa si orala. Solicitarea de a se mai introduce si la proba orala alte texte din scriitorii amintiti nu se justifica, intrucat importanta acestora ar fi supraevaluata prin raportare la contributia altor scriitori romani, la epoci si ideologii literare, curente culturale si literare, orientari tematice ale operei si la competentele cerute de programa scolara in vigoare“, explica Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei si presedintele Comisiei Nationale de Bacalaureat.

Un grup de profesori contesta subiectele de la proba orala de limba romana si cere sa elimine 26 de subiecte pe motiv ca ,,depasesc programa scolara sau chiar sunt in afara ei“. Florina Rogalski si Cecilia Stoleru, autoare de ghiduri pentru bacalaureat, fac parte din grupul de contestatari. Astfel, profesorii cer scoaterea tuturor subiectelor care vizeaza literatura si cultura romana sub comunism si integrarea europeana, intrucat acestea „nu au nici o legatura cu literatura romana“ si pentru ca sunt „fara relevanta estetica“ si fara „valoare ideatica“.

Printre acestea se numara: Subiectul 62 - cenzura comunista (Nicolae Manolescu, realismul socialist); Subiectul 64 - literatura romana scrisa in comunism; Subiectul 67 - publicatii interzise pana in 1 mai 1848 ( Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Raport final) sau Subiectul 90 - problemele educatiei (Pactul national pentru educatie). Au fost elaborate intre 50 si 100 de modele pentru fiecare proba orala in parte: limba si literatura romana, limba si literatura materna si limbi moderne.

Pe langa modelele de subiecte, au fost publicate si precizari metodologice cu privire la modul de abordare a textului, bareme de evaluare a raspunsului oral, cerinte generale. Textele la prima vedere, care vin in completarea modelelor publicate pentru biletele de examen, vor fi transmise centrelor de examen cu maximum 48 de ore inainte de proba.

„Tanarul de 18-19 ani care sustine bacalaureatul in acest an scolar nu traieste intr-o «eprubeta a criticii literare», ci in Romania anului 2008, membra a Uniunii Europene. De unde si prezenta unor texte nonliterare fundamentale pentru intelegerea lumii in care traim.

In scoala romaneasca actuala, limba si literatura romana se studiaza din perspectiva comunicativ-functionala, si nu pentru cunoasterea in profunzime a unui domeniu specializat, asa cum ar dori contestatarii“, explica secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea