Social

Mincarea dauneaza grav sanatatii

Obiceiurile alimentare inadecvate pot provoca boli grave. Aproximativ 40% dintre imbolnavirile de cancer au drept cauza principala o alimentatie nesanatoasa . Cei mai importanti factori de risc pentru decesul prematur au o legatura directa cu obiceiurile alimentare inadecvate si cu stilul de viata inactiv, avertizeaza o serie de cercetari recente. „Potrivit unor studii efectuate de nutritionistii europeni, consumul inadecvat de alimente si lipsa de activitate reprezinta principalii factori de risc pentru decesul prematur“, sustine Gabriela Radulian, medic nutritionist la Institutul de Diabetologie, Nutritie si Boli Metabolice „Dr. Nicolae Paulescu“. Totodata, aproximativ 30-40% dintre imbolnavirile de cancer au drept cauza principala alimentatia dezechilibrata. Societate sub semnul vitezei O alimentatie echilibrata trebuie sa tina cont de orice modificare a gradului de activitate fizica, cel mai important element de care depinde cantitativ aportul caloric. Eforturile permanente ale omului modern de a-si usura munca au condus in epoca moderna la o reducere a nivelului de activitate fizica, care nu poate fi compensat de efectuarea ocazionala sau la sfirsit de saptamina a unui sport sau a unui program de activitate fizica „Societatea moderna, aflata sub semnul vitezei, determina de cele mai multe ori minimalizarea importantei pe care o acordam unei alimentatii sanatoase. Pentru asigurarea unei alimentatii echilibrate se recomanda distribuirea aportului de energie in trei mese principale, la care se pot asocia si doua sau trei gustari. Dintre acestea, micul-dejun este cea mai importanta masa, intrucit trebuie sa asigure cel putin un sfert din caloriile necesare zilnic pentru o buna functionare a organismului“, explica Gabriela Radulian. Prevenirea de dimineata Micul-dejun are un rol esential in mentinerea sanatatii, deoarece asigura organismului o mare parte din necesarul zilnic de energie si de nutrienti, cum ar fi proteine, lipide, vitamine si minerale. Cei care servesc regulat micul-dejun sint supusi unui risc mai mic de obezitate. „Micul-dejun activeaza metabolismul, iar caloriile din alimentele consumate in cursul diminetii sint arse mai usor prin activitatile din timpul zilei. Totodata, reduce considerabil riscul aparitiei unor afectiuni precum ulcerul, gastrita, diabetul, bolile cardiovasculare“, potrivit Gabrielei Radulian. Stresul trece mincind Obiceiurile alimentare inadecvate au dus la raspindirea obezitatii, o boala care la rindul ei favorizeaza aparitia diabetului zaharat si a bolilor asociate. Daca viata sedentara si consumul inadecvat de alimente sint factori deja bine cunoscuti, de cele mai multe ori, componenta psihologica este ignorata, desi, frecvent, aceasta este cauza principala a cresterii in greutate. Multi romani incearca sa trateze stresul mincind. „Multe persoane isi gasesc leac pentru suparari si stres in mincare. Mincatul, desi nu este o solutie pentru rezolvarea problemelor cotidiene, doar gestul de a minca reprezinta un confort psihologic pentru cei care sint deprimati sau stresati“, comenteaza Raluca Dragoi, medic psiholog. Dintre persoanele care tin o cura de slabire nesupravegheata, 90% nu reusesc sa mentina constanta scaderea in greutate. De aceea, expertii in nutritie sugereaza ca orice tentativa de control al greutatii trebuie abordata dintr-o perspectiva complexa, care sa includa dieta propriu-zisa, exercitiile fizice si consilierea psihologica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea