Social

Militarii vor avea dreptul sa-si ia armele acasa si sa traga cu ele fara somatie

Aceasta regula se va aplica si pentru militarii straini aflati in Romania. Teritoriul tarii noastre poate fi tranzitat de convoaie cu arme si munitii. Cadrele militare din Ministerul Apararii vor avea dreptul sa ia acasa armele de serviciu si sa traga cu ele, daca sunt atacati, chiar si fara somatie . Aceasta prevedere e inclusa intr-un proiect de lege elaborat de Ministerul Apararii si postat pe site-ul sau de internet. Conform viitorului act normativ, “cadrele militare in activitate pot purta pistolul din dotare sau armamentul achizitionat personal pentru autoaparare sau pentru aparare si paza, dupa caz, precum si cel primit in dar sau cu titlu de recompensa, si in afara serviciului, fara a fi necesara eliberarea unui permis de arma de catre organele de politie, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului apararii si al ministrului internelor si reformei administrative”. Ceva mai jos, proiectul de lege precizeaza ca personalul anterior mentionat “poate face uz de arma, pentru legitima aparare sau in stare de necesitate , in conditiile legii”. Iar intr-un asemenea caz, “se poate face uz de arma fara somatie, daca lipseste timpul necesar pentru aceasta”. Viitorul act normativ pregatit de Ministerul Apararii se numeste “Lege privind regimul armelor, dispozitivelor militare si munitiilor detinute de Ministerul Apararii si de fortele armate straine stationate pe teritoriul Romaniei”.

Convoaiele straine, pe trasee prestabilite

Pentru militarii straini aflati pe teritoriul Romaniei, proiectul de lege nu are decat doua articole. Unul spune ca teritoriul Romaniei are voie sa fie tranzitat de convoaie cu arme, munitii si tehnica militara – cu obligatia ca acestea sa fie escortate de Politia Militara si sa urmeze un traseu dinainte stabilit. Celalalt articol spune ca “membrii fortelor armate straine” prezenti in Romania pot face uz de arma in aceleasi conditii ca si militarii romani – cu execeptia cazului in care statul ai carui cetateni sunt are reguli specifice mai restrictive. Cu alte cuvinte, si militarii straini aflati in Romania pot trage fara somatie, cu armele lor de serviciu, daca se simt atacati, chiar daca se afla in timpul liber. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea