Social

Militarii si politistii, obligati sa contribuie la Fondul de sanatate

Cadrele militare si politistii trebuie sa contribuie la fondul asigurarilor de sanatate - a decis instanta suprema, care a apreciat ca ei nu se numara printre categoriile exceptate prin lege de la plata contributiilor, desi alte legi prevad dreptul lor gratuit la asistenta medicala si medicamente.

Instantele judecatoresti s-au pronuntat in mod diferit asupra conditiilor in care cadrele militare active si politistii beneficiaza de asistenta medicala si de medicamente, deciziile fiind luate in baza acelorasi acte normative - Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, Legea 360/2002 privind statutul politistului, Legea 145/1997 a asigurarilor de sanatate si modificarile aduse acesteia.

Drept urmare, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a adresat instantei supreme un recurs in interesul legii , aducand in atentia magistratilor modul de aplicare a articolelor de lege in baza carora instantele inferioare au decis ca sumele achitate sa fie restituite. Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat recent, decizia instantei supreme fiind publicata acum doua zile in Monitorul Oficial. Astfel, considerand ca militarii si politistii beneficiaza de asistenta medicala si de medicamente gratuite , unele instante au admis cererile acestora de restituire a sumelor ce le-au fost retinute din retributii drept contributie la Fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Aceste decizii s-au bazat pe prevederile care, pe langa serviciile medicale gratuite din cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, confera dreptul gratuit la asistenta medicala, profilactica si curativa in situatii speciale si in misiuni specifice, precum si pe dispozitiile potrivit carora asistenta medicala si medicamentele gratuite pentru cadrele militare sunt asigurate din fonduri bugetare . S-a mai motivat ca unele articole din Legea 80/1995 si Legea 360/2002 prevad derogari de la obligativitatea platii contributiei la asigurarile de sanatate si ca aceste legi au prioritate in aplicare, datorita caracterului lor special.

Instantele care au dat castig de cauza politistilor au mai considerat ca nici o dispozitie din legile speciale nu a conditionat acordarea asistentei medicale gratuite cadrelor militare si politistilor de plata contributiei la asigurari sociale de sanatate.

Alte instante, dimpotriva, au considerat ca atat cadrele militare, cat si politistii beneficiaza de asistenta medicala si medicamente gratuite, in baza legilor speciale, dar numai cu respectarea dispozitiilor generale cuprinse in Legea 145/1997 si, respectiv, OUG 150/2002 privind achitarea cotelor de contributie lunara la Fondul asigurarilor sociale de sanatate. "Aceste din urma instante au interpretat si au aplicat corect dispozitiile legii", considera instanta suprema in Decizia 3/16.01.2006.

ICCJ mentioneaza ca Legea 145/1997 prevede ca sunt obligati sa achite asigurari de sanatate cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii cu resedinta in Romania.

Exceptiile de la principiul contributiei obligatorii la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate au fost reglementate succesiv, dar cadrele militare si politistii nu se regasesc printre acestea. Tot astfel, cadrele militare si politistii nu se regasesc nici intre categoriile de persoane considerate, prin efectul legii, cu scutire de plata a contributiei - se arata in decizie. Prin urmare, nefacand parte din nici una dintre categoriile scutite de plata contributiei obligatorii la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, atat cadrelor militare, cat si politistilor le-a revenit obligatia de a plati contributia baneasca lunara pentru asigurarile de sanatate. "Ca urmare, gratuitatile se acorda conform reglementarilor, fara scutirea cadrelor militare in activitate si a politistilor de obligatia de a contribui la constituirea Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate", subliniaza instanta suprema.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea