Social

#basescu #militari #armata #irak #afganistan

Militarii romani pleaca din Irak dar merg in Afganistan

Numarul militarilor care vor fi dislocati in afara tarii va scadea in 2010. Presedintele Traian Basescu a anuntat astazi, la sfarsitul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), ca acest numar va ajunge de la 2067 la 1667.

Potrivit sefului statului, aceasta scadere se datoreaza retragerii Romaniei din Irak, acolo unde din cei peste 500 de militari , vor ramane doar 20. In aceasta zona participarea romaneasca la forta multinationala va deveni 0 si va ramane la aceeasi cifra si in anul urmator, acest lucru fiind explicat prin faptul ca soldatii romani ii vor ajuta pe cei irakieni la instructii, deci nu vor avea rol combativ.

Insa Romania va trimite de anul viitor inca 108 militari in provincia Zabul din Afganistan
. Forta combativa romaneasca din aceasta zona va creste in acest fel pana la aproximativ doua mii de militari. Din 2003 si pana in prezent, 11 militari romani si-au pierdut viata si alti peste 30 au fost raniti in teatrul de operatii din Afganistan.

Conform Adevarul, Basescu a precizat ca numarul fortelor militare aflate in tara si care pot fi dislocate pentru situatii de urgenta sub umbrela NATO, UE sau ONU va creste, ajungand la 1411 militari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea