Social

#ministerul apararii nationale #dispozitie #afganistan #soldat #militar

Militarii romani din Afganistan lupta pe gratis doua saptamani

Militarii romani de pe frontul din Afganistan isi vor risca viata pe nimic, timp de doua saptamani. Potrivit unei hotarari a Ministerului Apararii Nationale(MApN), toti angajatii armatei sunt obligati sa ia 14 zile de concediu fara plata , iar in cazul celor prezenti in teatrele de lupta, banii vor fi opriti acum iar liberele le vor lua la intoarcerea in tara.

Masura concediului fara plata pentru bugetari se va aplica si pentru militarii aflati in teatrele de operatii respectiv Afganistan si fosta Iugoslavie. Potrivit Adevarul, concediul fara plata va fi impus tuturor angajatilor MApN, conform Legii privind reducerea cheltuielilor publice, printr-o decizie a Statului Major General din 14 octombrie.

Prin aceasta decizie, militarii vor primi 14 zile calendaristice de concediu fara plata, iar salariatii civili vor avea de efectuat 10 zile lucratoare de concediu fara plata. Decizia conducerii Ministerului Apararii se aplica atat angajatilor din Romania, cat si personalului militar si civil trimis in misiune permanenta sau temporara in strainatate.

Astfel, militarii din teatrele de operatii vor fi obligati si ei sa efectueze 14 zile de concediu fara plata, conform cu ordinul MapN. Potrivit hotararii conducerii de la Bucuresti soldatii isi vor continua misiunile de lupta, dar fara sa fie platiti, iar zile libere vor primi abia dupa intoarcerea in Romania. Militarii din strainatate, care primesc salariul in lei si solda in valuta, isi vor pierde, timp de 14 zile, atat soldele, cat si diurna, dupa cum noteaza Adevarul.

Insa aceasta dispozitie a Statului Major General este considerata a fi ilegala, deoarece actul normativ care impune concediul fara plata nu a aparut inca in “Monitorul Oficial”. Legea privind rationalizarea cheltuielilor publice face parte din pachetul de legi pentru care, la 15 septembrie, Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului. Ulterior insa, legea a fost contestata la Curtea Constitutionala.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea