Social

Miliarde din turism rural de calitate

Zona Bran-Moeciu, cu peste 200 de pensiuni, atrage anual mai mult de 15.000 de turisti. Despre braneni se spune casunt foarte zgarciti. Chiar ei mi-au spus ca, dacale ia foc casa, dau bip la pompieri. Cu oaspetii insanu s-au zgarcit deloc. In iarna lui 1991, in zona Bran-Moeciu, localnicii au gazduit primii turisti in casele lor. Acest lucru avea saii transforme mai tarziu in oameni bogati. Astazi sunt proprietari de pensiuni cu masini de teren la poartasi cifre de afaceri de zeci de mii de euro. Nu stiu cati turisti sunt acum pe litoralul romanesc, cati straini sunt cazati la Sibiu sau cati palmieri va planta Mazare in vara asta la Mamaia. Dar stiu cum e la Bran si ce fel de turism se face aici. Cu peste 200 de pensiuni care sunt pline in fiecare weekend, cu niste servicii de turism rural care i-a lasat cu gura cascatasi pe nemti si pe francezi sau englezi, mapot bate cu pumnul in piept si sastrig tare, sase audapanape litoralul bulgaresc, casi in Romania se face turism de calitate. Aruncate peste dealuri, ascunse de paduri si inconjurate toate de munti, pensiunile turistice din Bran sunt adevarate guri de rai. Este adevarat, canici Dumnezeu nu a fost zgarcit cu branenii atunci cand le-a dat Muntii Bucegi, Piatra Craiului, Cheile Gradistei, Dambovicioara si toate padurile care ii inconjoara. Meritul lor este acela de a se fi unit ca intr-o mare familie care a reusit in 10 ani sadezvolte aici afacerea numitaturism rural. "In 1990, cand am venit la Bran, am facut prima pensiune omologatadin Romania", se mandreste Maria Visan Stoian, o femeie de peste 70 de ani, cunoscutade braneni drept doamna Mioara. A cumparat 10.000 de metri patrati de teren cu pretul a trei masini Dacia, cam 225.000 de lei. A plantat pomi fructiferi si a inscriptionat pe o tablanumele pensiunii: Santa Maria. Impreunacu fiica ei, Marilena, a inceput sale vorbeascabranenilor despre turism rural. "Mergeam din poartain poartasi incercam saii conving saprimeascaturisti. Foarte multi erau sceptici, nu concepeau sale intre straini in casa, dar cand au vazut case pot face bani frumosi din asta, a inceput sale placa", povesteste doamna Mioara. Peste 35 de ani, doamna Mioara a fost profesoarade romanain Bucuresti. Acum 17 ani a venit la Bran si a reusit saintemeieze o mare familie: Asociatia de Turism Rural Ecologic si Cultural, (ANTREC), care detine astazi peste 4.000 de pensiuni in toatatara. Doamna Mioara, cea care i-a convins pe braneni sa... "Am mers din casain casasi i-am facut pe oameni sadea jos de pe pereti carpeta cu rapirea din Serai si s-o inlocuiascacu un covor cu motive romanesti sau cu o blanade oaie. Am facut un club unde toate femeile din Bran se adunasi fac schimb de retete culinare , invatasase poarte cu turistii si isi impartasesc experientele", povesteste doamna Mioara. Nu toti au primit-o cu bratele deschise, pentru cabraneanul este mandru. Mioara Stoian era o profesoaravenitade la Bucuresti si nu tuturor le-a convenit saprimeascalectii de la o straina. Insacand au vazut cavecinii care primeau turisti se umpleau de bani, au inceput sao caute pe doamna Mioara si saii spunacavor si ei sa"intre in povestea asta". Stapanii de munte au devenit stapani de pensiuni turistice Pastravaria din curtea pensiunii "Mama Cozonacilor" ... Ca saai grijade oaspeti, atunci cand tu toataviata ai avut grijadoar de animale, nu e lucru usor. Pensiunea Liliana are 3 margarete si este condusade o familie de fermieri care are in grija600 de oi, 40 de vaci cai si pasari. Turismul rural merge mana-n manacu cresterea animalelor pentru caoaspetii cautasamanance produse ecologice . "Degeaba vii la o pensiune dacanu mananci un bulz ciobanesc, o branzain scoartade brad sau o pastramade oaie", spune Liliana Enescu, proprietara pensiunii. Liliana si Serban au doi copii si fac turism din 1994. Le-a ars casa din temelii, insaau avut puterea sao ia de la capat si saridice alta, mai mare si mai frumoasa. Au casa plinain fiecare weekend, iar o cameracosta70 de lei pe noapte. Pensiunea Delia este cautatapentru preparatele culinare de calitate. Delia Scarlat, proprietara pensiunii, este expertain mancarea cu os afumat si carnea conservata. Taie cate un porc pe lunapentru a avea mancare proaspatatot timpul anului, iar iarna ii plimbape turisti cu sania trasade cai. Branenii au mers in Franta si Austria pentru schimb de experienta La pensiunea Craiasa Muntilor, traditiile populare ... Pensiunea Iozefina a pornit de la 4 camere cu o singurabaie, iar astazi are 10 camere, salade conferinte si o pensiune dupatoate standardele. Familia Preda, proprietarii pensiunii, spun caau fost in Franta dusi de ANTREC pentru a vedea cum se face turism rural in strainatate. "Nu e mare diferentaintre noi si ei, doar canoi suntem mai primitori. Francezii, dupace ne-au aratat camera unde dormim, au disparut si nu i-am mai vazut panala plecare", povesteste Iozefina Preda. Craiasa Muntilor este cel mai mare complex turistic rural din Moeciu. In anii ‘90, turistii englezi care veneau la Poiana Brasov, s-au incumetat sacoboare intre vai, la Moeciu, pentru a cunoaste locuri noi. Un ghid s-a inzapezit in fata casei lui Doru, un localnic care tocmai isi deschisese un bar. Cei doi au batut palma pentru a-i aduce pe englezi la Moeciu safie plimbati cu sania si samanance bulz. Asa a inceput totul. Astazi, Craiasa Muntilor este un complex turistic de peste 70 de camere si cu un restaurant imens de care se ocupao manade oameni. Famila Garbacea si familia Olteanu muncesc de dimineata panaseara, insasi roadele dunt pe masura. "Gradul de ocupare este de peste 60%, iar camerele costaintre 80 si 120 de lei pe noapte, in functie de conditii", spune Doru. El a inteles capentru a-i face pe turisti sase simtabine trebuie sastai in mijlocul lor, savorbesti cu ei, si a mai inteles ceva: pastrarea traditiilor populare romanesti este cel mai important lucru atunci cand faci turism rural. Cand ii vezi pe englezi cum dau pe gat paharele cu tuicasi dupace se ard pe gatlej se infig in bulzul ciobanesc de parcanu ar mai fi mancat niciodatapanaatunci, te simti bine caesti roman. Taranii si-au transformat casele in pensiuni cu gresie si faianta , cu apacurenta, au invatat singuri cum saaseze furculita si cutitul la masa oaspetilor si intrand in contact cu sute si sute de oameni s-au imbogatit spiritual. Doamna Mioara impreunacu fiica ei, Marilena, au de ce safie mandre. In Bran si Moeciu se face turism de calitate la preturi mici, iar localnicii de aici pot da lectii oricand domnilor de la Bucuresti care de 17 ani de zile tot fac strategii de dezvoltare si branduri de tara. O pensiune aduce 15.000 de euro pe an - O casadevine pensiune dupace platesti la primarie o taxade 100 de lei si obtii o autorizatie. Dacapensiunea are sub cinci camere, nu mai are nevoie de alte avize. Cursurile de administrator de pensiune costa900 de lei, dureaza6 luni si sunt obligatorii. - O camerase inchiriazacu circa 70-80 de lei pe noapte, iar majoritatea pensiunilor sunt pline tot timpul anului. La acest pret se mai adaugatrei mese pe zi care costa50 de lei pe zi de perosana. Profitul estimat este de 15.000 de euro pe an. - Localitatea Bran nu are mai mult de 5.000 de locuitori, insaanual vin intre 15.000-20.000. Un metru patrat de teren costain Bran intre 40 si 80 de euro, in functie de pozitionare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea