Social

#forta #editorial #bacanu

Miile - " axe de forta"

Trebuie sa recunoastem, cifra "1000" este percutanta, desi infioara. Paradis pesedist. Capacitatea PSD de manipulare este inca mare. Cum sa evaluam un astfel de program? Simplu: problemele Romaniei sunt inecate in bani.


Oferta de guvernare, zic pesedistii, va fi "o revolutie", "cel mai ambitios si mai amplu si mai realist" program de guvernare lansat vreodata. Mai ales realist. Mia este asadar "vie" si da startul campaniei electorale. Cine va mai avea curajul sa sara peste "miile" din carticica rosie?
Aritmetica nu le va da insa pace pesedistilor: daca in 20 de ani s-au construit 150 km de autostrada, cum vor face 1.000 km in patru ani?


Pe piata promisiunilor, PSD a luat caimacul si se prea poate sa si reuseasca accederea la putere dupa parlamentarele din toamna. Cu cat promiti mai mult, cu atat atragi mai multi votanti. Drept rasplata, se vor dubla pungile cu ulei si zahar. In felul acesta electoratul si alesii au grija unii de altii. Electoratul se imbata repede cu povesti lacrimogene din padurea frumoasei adormite. Parca facut pentru oferte doctrinare de stanga. Mai mult ca oricand tine votul pragmatic, chiar daca ofertele nu sunt convingatoare, iar programul "1.000" se va dovedi pielea ursului din padure.


Pensionarii vibreaza si ei: o noua indexare, chiar in acest an, a 13-a pensie, dublarea pensiilor din agricultura.
Si daca celor multi, cu salariul minim de 1.000 RON, le promiti ca nu vor mai plati impozite, succesul este asigurat. Salariatii sunt usor de manevrat: sindicatele s-au chinuit cu actualul guvern sa creasca salariul de la 500 la 540 RON. Atunci, daca n-or fi 1.000 lei, sigur vor fi 540 lei sau, poate, chiar 600. Tot e mai bine.


Stiti care este logica lui "o mie"? Ii alegem pe ei, dar sa vedeti ce-o sa le mai numaram ouale daca nu fac asa ceva! si ramanem cu numaratul, pentru ca baronii raman tot baroni, si inca pe pozitii. S-a ajuns aici pentru ca baronii doar sunt plimbati pe la DNA, nu se intampla nimic si acum se plang ca au fost sicanati politic cu articole de ziare carora li s-au atasat coperte DNA.  Plimbatii pe la DNA devin "principalii fermenti" ai viitoarei guvernari, ba primesc medalii si diplome de premianti . Partidul este acum la mana lor. Cererea de portofolii in viitoarea guvernare PSD este asa de mare incat viitorului premier Geoana (cum se viseaza) nu-i ajung o mie de ministere in care sa se zbenguie baronii realesi dintr-un partid de stanga condus de oameni de afaceri. Da, capitalul conduce  partidul stangii.

Credeam ca un PSD nereformat isi ducea ultimele zile de existenta. Greseala. Va castiga alegerile prin reteta "o mie". "Greii" Iliescu, Mitrea, Nastase, Hrebenciuc, Mihailescu revin in forta, ba am putea spune ca stapanesc ostilitatile in PSD. Revenirea in prim-plan a lui Adrian Nastase (care "are toate calitatile sa-si continue traseul" – aplauze frenetice) este marcata si de faptul ca fostii ministri ai lui Nastase au lucrat la programul de guvernare al PSD.


PSD dadea semne ca se afla in deriva, ca se macina din interior, iar beligerantii, in loc sa se uneasca, numai sa-i faca "sac!" celeilalte grupari, ar fi fost in stare sa piarda  si alegerile. Acum strang randurile.
Decizia conducerii PSD de a acorda autonomie filialelor s-a dovedit benefica. Acum, "barosanii", "ciocoii" si "geambasii" filialelor, cu bateriile reincarcate, sprijina conducerea centrala impotriva gruparilor refractare.

In PSD a invins curentul activismului de partid, insuflat de Ion Iliescu. Activistii, absolventi ai scolii de partid, sar in cizme cand se suna mobilizarea, iar rezultatele vor fi miraculoase daca vor distribui "carticica rosie" (cu iluzii) in ultimul catun. Mobilizarea pesedista a devenit alerta.


Pesedistii au mai realizat ca nu se pot descotorosi de Ion Iliescu, chiar daca nu mai candideaza la parlamentare, si, de unde doreau sa-l pensioneze definitiv, acum il scot in vitrina, asumandu-si si mostenirea lui, cu relele de care lumea a inceput sa uite. Sunt constienti ca partidul nu se poate reforma, iar revenirea in forta a lui Iliescu ii poate readuce la guvernare. Asta conteaza. PSD, in revenire, a sesizat apatia electoratului urban (indeobste de dreapta) si faptul ca pana acum acesta mai mult a votat negativ cand a fost vorba de partidul lui Iliescu. si-au dat seama ca nu mai respinge apriori tot ce vine de la PSD.


Alegerile locale, care i-au cocotat pe "olimpici" in fruntea judetelor si primariilor, au dovedit contrariul. Iar Ion Iliescu doar mimeaza ca nu doreste "numai superpatroni" la uninominale. Asa ca se poate considera victorios, de vreme ce nici un "fripturist" n-a fost atins macar cu un pai.

Punctul dureros al PSD ramane Capitala, iar evolutia viitoare a independentului Oprescu (evident, spre partidul care l-a creat) ne va dezvalui daca implicarea lui Iliescu este castigatoare, fie si prin indemnul ca pesedistii sa fie mai moderati in aprecieri.


Multi au pronosticat ca noii primari vor migra la PD-L. Desi PSD a pierdut primarii de resedinte de judet si chiar ale unor orase importante, migratia nu se va repeta, de vreme ce acestia simt ca PSD va castiga alegerile la toamna.
Optiunile electoratului, la toamna, sunt usor de anticipat. PSD va avea un usor avans fata de PD-L si PNL. si nu numai pentru promisiunile gen "o mie", ci pentru ca electoratul se enerveaza in ambuteiaj.


Cine face insa topul politicienilor "obositi"? Nu mai conteaza. "Curatenia morala" a fost bagatelizata, iar anticoruptia si anticomunismul nu prea mai intereseaza. Teze de genul  "Oprescu-Iliescu-mineriade" s-au dovedit perdante. si parca am fi dorit acum sa aflam ce metode propune PSD pentru lupta impotriva coruptiei.


In viitoarea legislatura, de unde bani pentru atatea "mii"? Nu mai conteaza, daca romanilor li s-a facut dor de PSD.


Ei bine, ne-am linistit cand am aflat ca prin acest program PSD va reda demnitatea romanilor. Poate, dar cu fete noi. Sa nu-l uitati pe Mischie.
Ce a castigat Basescu cu "Sa traiti bine !", PSD il va intrece cu "De o mie de ori sa traiti bine!". Adevarat dumping electoral!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea