Social

#crima organizata #europa #romi

Mii de copii romi, obligati sa fure si sa cerseasca in Europa

Politia si agentiile de protectie a copilului nu pot stopa fenomenul abuzului de minori romi, care sunt obligati sa fure si sa cerseasca in intreaga Europa. Aceasta este concluzia la care a ajuns canalul britanic BBC News.

Crima organizata face victime din mii de copii romi , care traiesc in mizerie dar aduna sume uriase de bani pentru cei care ii controleaza. In Madrid, bancomatele sunt o tinta sigura a infractorilor. O persoana ii atrage atentia celui care extrage numerar , iar un copil smulge banii si fuge.

"Numai politia ne poate prinde. Ne iau banii cu care ne prind la noi, ne duc la un centru pentru minori, iar centrul ne lasa sa plecam", explica Daniela (13 ani) care fura in Madrid pentru mama ei. Fata sustine ca da jumatate din bani mamei ei, care vrea sa construiasca o casa in Romania.

95% dintre copiii sub 14 ani prinsi la furat pe strazi sunt romi originari din Romania, spun autoritatile de la Madrid. In Spania, copii sub 14 ani nu pot fi trasi la raspundere pentru furt si raman nepedepsiti.

Politia italiana a facut un studiu asupra crimei organizate dupa ce a observat ca, la Milano, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, numarul de furturi a crescut simtitor. Un copil poate fura pana la 12.000 de euro intr-o luna, a explicat Francesco Messina, coordonatorul operatiunii fortelor de politie, conform Adevarul.

BBC vede cauza problemei in discriminarea romilor din tara noastra. Acum doi ani, un studiu UNICEF sustinea ca pana la 70% dintre locuintele acestora din Romania nu aveau apa curenta. Saracia i-a impins astfel sa caute o viata mai buna in Occident, iar unii dintre ei au ajuns pe strazi, obligati sa fure si sa cerseasca.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea