Social

Mii de copii dispar anual in Romania

In 2007 au disparut 2.848 de copii din toata tara. 181 nu au fost gasiti. Moartea lui Vladut Tudor, copilul care a disparut in urma cu trei ani la manastirea Cocos din Tulcea, a schimbat modul de investigare a disparitiilor. Mii de copii dispar in fiecare an, uneori chiar de langa parintii si fratii lor. Se pierd ca sacosele sau ca manusile. Nimeni nu mai stie nimic de ei. Toti isi aduc aminte cu disperare cand l-au vazut pentru ultima data pe cel mic, cu ce era imbracat si faptul ca de cele mai multe ori nu avea nici un banut la el. Numai anul trecut au disparut in Romania 2.848 de copii, dintre care 181 nu au fost gasiti nici acum. Statisticile arata ca, in fiecare an, cei mai multi copii cu varste mici care dispar sunt baietei, poate pentru ca sunt mai curajosi decat fetitele si pleaca mai usor de acasa. Din 949 de copii intre 10 si 14 ani dati in urmarire anul trecut, 522 erau baieti. La varste mai mari, dispar intotdeauna mai multe fetite. Dintre cei 1.696 de adolescenti cu varste intre 14 si 18 disparuti anul trecut, 1.133 erau fete, spune comisarul-sef Adrian Dumitrescu, seful Sectiei Urmariri din IGP.

Dupa „cazul Vladut”, cercetarile incep imediat, nu dupa 48 de ore

Saptamana trecuta, un baietel de noua ani din Poarta Alba - Constanta a fost gasit fara viata, la 20 de kilometri de casa, la o saptamana dupa ce se ratacise. Politistii nu au reusit sa il gaseasca pe Mihai Bogdan Bulai (poate din cauza cetei, asa cum au spus) si baiatul a murit pe camp chircit de foame si de frig. Un caz la fel de cutremurator si de cunoscut este cel al lui Vladut Tudor, care a disparut in urma cu mai mult de trei ani chiar de langa familia lui, la manastirea Cocos - Tulcea, unde erau in vizita. 21 de milioane de romani au urmarit atunci stirile timp de o saptamana dorindu-si ca baietelul sa fie gasit in viata. Lucrul acesta nu s-a intamplat pentru ca nimic nu a fost asa cum trebuie. Nu au fost destui oameni care sa il caute, politistii care l-au cautat nu au fost dispusi sa cutreiere padurea din jurul manastirii noapte si zi, nu a existat destula benzina pentru elicopterul care nu a survolat zona decat cateva ore. Vladut a murit tot de foame si de frig la o saptamana dupa de a disparut de langa parintii lui. Cazul lui, care a revoltat toata Romania, a adus o schimbare foarte importanta in metodologia de investigare a disparitiilor. Pana la Vladut, cercetarile in asemenea situatii incepeau conform regulamentelor si Codului de procedura penala numai dupa 48 de ore de la momentul in care cel cautat a fost vazut pentru ultima oara. Cazul lui Vladut i-a determinat pe politisti sa schimbe modul in care sunt cercetate toate disparitiile si de atunci, mai precis din 2005, cercetarile incep imediat dupa anuntarea disparitiei. Au fost si copii norocosi pe care politistii au reusit sa ii gaseasca, uneori dupa ani de zile de cercetari. “Pe Pavel Nicolae Daniel, care are acum 16 ani, l-am gasit dupa trei ani, dupa ce a inceput sa mearga la fundatia pentru copiii strazii a lui Hagi, pentru ca avea mancare acolo. I-am facut acte si acum e la sora lui in Italia”, povesteste subinspectorul Eugen Pojar de la Urmariri, Sectia 18 de Politie. “Ai o satisfactie mult mai mare cand gasesti un copil pierdut decat atunci cand prinzi un hot”, spune subinspectorul Eugen Pojar.

De ce fug Copiii de acasa

“Intotdeauna exista o cauza a disparitiei, probleme in familie , probleme sociale, probleme de adaptare, cercul de prieteni, scoala, teribilismul, faptul ca unii sufera de boli psihice”, spune comisarul-sef Marian Apostol, de la sectia de Urmariri a Politiei Capitalei. Multe dintre cazurile de disparitii sunt copii de la centrele de plasament, pentru ca unele dintre aceste institutii sunt facute de ONG-uri care nu ii pot constrange pe copii sa nu plece cand vor ei. Un studiu al Institutului pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii din cadrul IGP subliniaza ca exista trei tipuri de factori care ii determina pe copii sa fuga de acasa: situatiile de care copilul vrea sa scape, situatiile in care vrea sa ajunga si tulburarile de comportament ale minorului. In prima categorie intra mai ales situatiile tensionate de acasa, abuzurile fizice si emotionale frecvente din partea unuia sau a ambilor parinti, care il determina sa fuga atunci cand tensiunea depaseste pragul de suportabilitate. Alte cauze: faptul ca un membru al familiei consuma alcool, starea accentuata de saracie care produce frustrari multiple, munca fortata care depaseste capacitatea normala de munca pentru varsta lui si multe tipuri de privatiuni. Specialistii Institutului spun ca in a doua categorie de motive apar situatiile in care, mai ales unele minorele - de regula dupa varsta de 14 ani si mai ales din mediul rural - pleaca de acasa pentru a locui in concubinaj cu prietenii lor. Minorii pleaca insa de acasa de multe ori pentru a avea mai multa independenta si pentru a castiga bani. Ei considera ca sunt destul de capabili pentru a incerca sa se intretina singuri si pleaca pentru a incerca sa se angajeze sau sa lucreze pentru anumite persoane particulare, mai ales baietii, sau incep sa lucreze in baruri sau cluburi. In cazul fetelor, de aici se „deraiaza” spre prostitutie. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea