Social

# Institutului National pentru Fizica Pamantului #Mihai Diaconescu #victime italia #Amatrice #infp #cutremur italia

Mihai Diaconescu, fizician INFP, despre cutremurul din Italia: "Efectele sunt considerabile"

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a facut ravagii, azi-noapte, in Italia. In urma seismului s-au intregistrat peste 21 de morti si 100 de raniti, numarul victimelor fiind in continua crestere.

Contactat de mediafax, Mihai Diaconescu, fizician al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), a declarat ca seismul a fost unul de suprafata si din aceasta cauza daunele sunt insemnate. Acelasi seism produs la o adancime mult mai mare nu ar fi provocat victime. Potrivit acestuia, zona din Italia, in care s-a produs seismul, este cunoscuta ca fiind o zona de risc inca din anul 1915.

"6,2 la o adancime de 10 kilometri inseamna foarte mult. Adancimea de zece kilometri este data de americani, Institutul National de Vulcanologie din Italia da adancimea de 4-5 kilometri. Cu cat adancimea scade, efectele vor fi din ce in ce mai mari. Zona este cunoscuta de la 1915 cu astfel de riscuri. Atunci s-a produs un cutremur de 6,7 la adancimea de 68 de kilometri sud de actualul epicentru, afectand 32.000 de locuitori. A mai fost cel din Attila cu 4,5 la 45 de kilometri sud de actuala locatie. Mai este in 1997, cutremur de 6 la nord-vest de actuala locatie. Deci zona este puternic afectata de producerea unui cutremur. Este o falie orientata nord-vest-sud-est, pe faliera relativa. Nu putem spune ca exista ciclicitate temporala. Pagubele pe care le vedem acum sunt efectele adancimii. Un cutremur de 6 la 100-120 de kilometri nu ar fi produs aceste pagube. Insa la 4-5 kilometri adancime efectele sunt considerabile", a declarat Mihai Diaconescu, cercetator, fizician INFP, pentru mediafax.ro.

Sursa foto: facebook.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea