Social

#ue #alimente #sanatate

Mierea, morcovul si iaurtul nu se pot lauda cu efectele asupra sanatatii in UE

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) nu permite comerciantilor de alimente sa scrie pe ambalaj despre beneficiile asupra sanatatii aduse de acestea.

Printre produsele care nu au primit aprobarea EPSA se numara mierea, vinetele, morcovul, iaurtul si plantele mediciale.

De la infiintarea EPSA, niciun aliment vandut in UE nu a primit aprobarea de a se "lauda" cu efectele asupra sanatatii. Singurele produse aprobate au fost 320 de nonalimente, folosite si in medicamente: vitamine, minerale si alte ingrediente asemanatoare.

Cateva zeci de mii de solicitari au fost respinse pana acum de EPSA si nici iaurtul Actimel nu a reusit sa obtina aprobarea, lucru contestat de cei de la Danone.

"Danone contesta opinia EFSA, care este in contradictie cu rezultatele obtinute in numeroase studii clinice, dintre care cel mai important, realizat de o echipa independenta de cercetatori, a fost publicat in renumita revista stiintifica British Medical Journal, cunoscuta pentru strictetea politicii sale editoriale", au declarat reprezentantii companiei.

Prof. univ. Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) spune ca motivele pentru care alimentele sunt respinse este analizarea lor cu aceleasi metode folosite la aprobarea medicamentelor .

"Alimentul nu este o substanta chimica pura, ci e de o complexitate formidabila (...) Pe termen lung, ideea este urmatoarea: de ce sa mai cumparam usturoi, cand exista extractul de usturoi gelule? Ei bine, nu au acelasi efect pentru sanatate. Cu cat purificam mai mult un produs, cu atat el isi va pierde mai mult din valoarea nutritionala. A nu se intelege ca incerc sa minimizez rolul medicamentelor", a explicat profesorul Mencinicopschi, citat de Gandul.info.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea