Social

#Miercurea Mare 2021 obiceiuri #Miercurea Mare 2021 traditii # miercurea mare #Miercurea Mare 2021

Miercurea Mare 2021 – traditii si obiceiuri de care trebuie sa tii cont

Miercurea Mare 2021 – A treia zi din Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor mai este cunoscuta si ca ziua tradarii.  Aceasta este ziua in care Iuda Iscarioteanul l-a vandut pe Iisus fariseilor care voiau sa-l ucida, pentru treizeci de arginti.  

 

Miercurea Mare 2021 – traditii si obiceiuri

Ziua de Miercurea Mare este o zi intensa de post si de rugaciuni pentru iertarea pacatelor. In aceasta zi, credinciosii trebuie sa tina post negru pentru a fi protejati de boli tot anul. Cu alte cuvinte, acestia nu au voie sa consume nimic inafara de apa. 

Potrivit traditiilor din popor Miercurea Mare este ultima zi din Saptamana Mare in care se mai pot face treburi casnice.

In aceasta zi gospodinele pot spala si calca rufe si pot face curat daca nu au apucat pana acum. Tot astazi este utlima zi in care se pot face munic pe camp sau in gradina.

Miercurea Mare 2021 –  Astazi femeile trebuie sa spele geamurile pentru a lasa lumina pascala sa intre in casa. In schimb, acestea NU trebuie sa toarca in aceasta zi pentru a nu se imbolnavi.

In ziua de Miercurea Mare 2021, la sate, se imprastie pe camp si/sau in gradina, cenusa adunata peste iarna din sobe, deoarece se crede ca are puteri miraculoase si va spori recolta. Tot astazi este ultima zi in care barbatii mai pot lucra la camp. Dupa acesta zi si pana se termina Pastele lucrarile la camp trebuie sistate.

Se spune ca in Miercurea Mare este bine sa te impaci cu oamenii cu care nu ai avut o relatie tocmai buna in trecut.

In ziua de Miercurea Mare 2021 oamenii NU trebuie sa se enerveze sau sa arunce vorbe necurate, ori sa se certe cu alte persoane.

In anumite zone ale tarii copiii merg cu colindul din poarta in poarta, in ziua de Miercurea Mare, pentru  a aduna oua pe care sa le inroseasca pentru Paste.

Miercurea Mare 2021 – Tradarea lui Iuda si femeia pacatoasa

Ultima Liturghie de pocainta din Miercurea cea Mare este o incheiere si pecetluire a intregii lucrari de pocainta a postului, aratandu-ne ce minuni poate savarsi ea cand se lucreaza si cata paguba aduce cand lipseste.

Miercurea Mare 2021 – Cumpana celor doua praznuiri ale zilei: pacatoasa – uce­nicul Iuda, este rasturnata de pocainta. Pacatoasa se afla in sta­rea cea mai de jos a caderii: desfranarea, iar Iuda, in starea cea mai de cinste: ucenic al Stapanului. Pe aceea, pocainta o ridica si o face mironosita; pe acesta, lipsa ei, il coboara la cea mai de jos cadere, il face tradator si-l duce la spanzuratoare. Aceasta rasturnare ne umple de teama si ingrijorare pentru mantuirea noastra, dar totodata si de mare incredere si nadejde, pentru puterea cea mare a pocaintei, ce ne sta la indemana. Dar sa ne oprim mai staruitor asupra acestora.

Fariseii si carturarii, indeosebi, si poporul evreu in general, aveau credinta ca ei, ca popor ales si chivernisitori ai Legii ce erau, erau destinati din oficiu sa fie mostenitori ai imparatiei cerurilor.

Mantuitorul, in repetate randuri, le-a aratat ca aceasta cre­dinta este gresita. Pilda Vamesului si a Fariseului arata tocmai aceasta: un pacatos si un drept, prin pozitia si prin faptele lor, isi schimba intre ei locurile, prin pozitia lor sufleteasca.

Miercurea Mare 2021 – Vierii necredinciosi, desi la inceput se bucura de increderea Stapanului viei, vor auzi hotararea: „Se va lua imparatia de la voi si se va da neamului care va face roadele ei” (Matei 21, 43). Ucenicul si pacatoasa, pomeniti in Miercurea Sfanta, arata si mai deplin acest lucru. Ucenicul cunoaste mai bine ca oricine pe Domnul sau: traise ani de zile impreuna, vazuse atatea minuni, auzise atatea invataturi minunate si cu toate acestea, pentru ca s-a lasat robit de iubirea de argint, a ajuns la pieire vesnica.

Dimpotriva, desfranata cea instrainata de Dumnezeu adu­cand cu mare cainta lacrimi si mir de mult pret, devine miro­nosita si pregateste spre ingropare pe Domnul, iar lucrul ei se va vesti in toata lumea spre pomenirea ei. (Mc. 14, 9).

Slujba Utreniei ne pune mereu fata in fata cele doua stari: ale ucenicului si a pacatoasei; schimbarea cea buna adusa de pocainta si caderea pricinuita de iubirea banilor.

Citeste si: Miercurea Mare 2021 – rugaciunea pentru iertarea pacatelor

Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea