Social

#miercurea ciuc #csikszereda #harghita

Miercurea-Ciuc si-ar putea schimba complet numele in Csikszereda

Primarul din Miercurea-Ciuc spune ca nu este normal ca romanii sa nu cunoasca numele orasului in maghiara si germana. Un proiect inaintat autoritatilor locale include un referendum pentru schimbarea numelui in " Csikszereda ".

Membrii Garzii Secuiesti au solicitat municipalitatii din Miercurea-Ciuc organizarea unui referendum privind inlocuirea totala a denumirii romanesti si folosirea numelui "Csikszereda" atat in actele oficiale, cat si pe indicatoarele rutiere.

Primarul orasului, udemeristul Robert Raduly, este insa un adept al trilingvismului.

"In Transilvania, sa folosesti doar denumirea in limba romana nu este normal. Ajungem astfel la denaturarea unei traditii firesti. De bun augur ar fi ca orasului Miercurea-Ciuc sa i se spuna si Szeklerburg sau orasului Cluj-Napoca Kolozsvár si Klausenburg. Situatia fireasca ar fi sa fie peste tot trilingvism", a declarat Raduly, citat de Gandul.info.

Fostul prefect al judetului Harghita, deputatatul PSD, , spune ca autoritatile locale schimba nume de strazi pentru "maghiarizarea" zonei.

"Exista o preocupare intensa in ultima vreme la autoritatile administrative publice din Harghita de a face pasi marunti inainte spre dezideratul UDMR si al altor formatiuni maghiare de declarare a autonomiei Tinutului Secuiesc si de disparitie a elementului romanesc din zona. Fie ca doresc schimbarea denumirii strazilor , desfiintarea unor monumente, asistam la un fel de maghiarizare a zonei. Din pacate nu se iau masuri", a declarat Dusa, citat de Gandul.info.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea