Social

Micii asiguratori vor fi scosi de pe piata

Asiguratorii din Asociatia Asiguratorilor Mici si Mijlocii din Romania (ARMMA), afiliati la Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), sunt nemultumiti din cauza prevederilor Ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CAS) 3109/decembrie 2004, care, in opinia lor, va conduce la excluderea lor de pe piata.






Dupa agricultura, domeniul asigurarilor a fost, pentru Romania, unul dintre capitolele care au creat cele mai serioase dificultati in procesul de negociere, doar negocierile privind asigurarile auto au durat sase luni. Aceasta afirmatie apartine chiar fostului negociator-sef, Leonard Orban , secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.


ARMMA solicita eliminarea limitei minime pentru capitalul social


Ordinul CSA 3109 a fost emis pentru a se mai face un pas spre indeplinirea rigorilor impuse de aquis-ul comunitar in domeniu. Una dintre principalele prevederi ale acestuia se refera la majorarea capitalului social minim, pana la 30 iunie 2006, astfel incat fondul de siguranta sa ajunga la 2 milioane de euro. Asiguratorii din categoria celor grupati in ARMMA sunt nemultumiti nu atat de implementarea rigorilor directivei europene, ci, mai degraba, de termenul foarte scurt in care se doreste sa se faca acest lucru, invocand faptul ca perioadele de timp acordate de UE pentru alinierea in acest domeniu la rigorile europene sunt cuprinse intre 3 si 5 ani. Totusi, trebuie avute in vedere si interesele asiguratilor, care nu de putine ori sunt plimbati luni de zile de catre companiile mici, cand trebuie sa-si incaseze despagubirile, ca urmare a unor evenimente nefericite.

Inca din luna martie, opt societati de asigurari din categoria celor mici si mijlocii, dintre care unele se regasesc in asociatie, au depus un memoriu in patru puncte la CSA si la comisiile de buget-finante ale celor doua camere ale parlamentului, cerand "eliminarea limitelor minime privind capitalul varsat in cazul asiguratorilor mici si mijlocii existenti si introducerea masurii de corelare a capitalului si rezervelor, pe de o parte, cu riscurile asumate prin activitatea de asigurare, pe de alta parte, in conditiile indeplinirii cerintelor de lichiditate si solvabilitate in vederea protejarii egale a tuturor asiguratilor". De asemenea, se mai solicita "instituirea unei masuri legislative prin care companiilor de asigurari ce nu indeplinesc limitele de capital sa li se permita sa finalizeze contractele in derulare, mai ales cele incheiate pe mai multi ani, cu conditia sa nu mai subscrie noi polite de asigurare ", practica uzuala pe plan international, sub denumirea de run-off. Un alt punct din memoriu se refera la modalitatea in care cred respectivii asiguratori ca ar trebui interpretata notiunea de "local" potrivit directivelor europene, in sensul ca ar trebui sa faca trimitere la raporturile dintre fiecare tara membra si UE in ansamblu. Dar cea mai importanta cerere a acestei categorii de asiguratori pare sa fie termenul de aliniere la conditiile impuse de UE, care ar trebui sa fie, in opinia lor, de 3-5 ani, nu mai scurt, invocand in fundamentarea acestei revendicari practica europeana.


Pe primul loc - interesele asiguratilor


Reprezentantii Asociatiei Asiguratorilor Mici si Mijlocii din Romania au lasat sa se inteleaga ca, in conditiile in care nu va fi prelungit termenul privind obligativitatea majorarii capitalului social, majorare de cel putin 500% pentru fiecare dintre ei, atunci aproape toate societatile romanesti de asigurare, cu exceptia celor mari, vor disparea.

Desigur, orice decizie in domeniu trebuie luata de catre organismele abilitate in acest sens in conformitate cu legislatia in vigoare si practica europeana, fara a se crea discriminari intre societati, indiferent de marimea lor, si avand in vedere, in primul rand, interesele legitime ale asiguratilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea