Social

Mici schimbari de efect in dieta

Cateva mici schimbari in obiceiurile alimentare pot avea rezultate spectaculoase in timp - disparitia kilogramelor in plus. Aproape jumatate dintre adolescentii romani sunt supraponderali ori obezi. In aceste conditii, si Romania ar trebui sa se inscrie pe lista tarilor care au pornit deja lupta impotriva obiceiurilor alimentare nesanatoase. Programele educative nationale sunt insa abia la inceput si, deocamdata, putin cunoscute populatiei. Totusi, chiar si fara a avea sprijinul unui nutritionist , fiecare persoana ar trebui sa cunoasca si sa aplice cateva ponturi ale unei diete sanatoase. Specialistii publicatiei britanice „Daily Record” au intocmit o lista cu cinci astfel de sfaturi: 1. Verificati etichetele. Inainte de a cumpara sau a consuma un produs, informati-va ce contine acesta. Nu va ia prea mult timp si reprezinta un pas important catre o alimentatie sanatoasa . O buna modalitate de a va asigura ca produsul este sanatos o reprezinta verificarea etichetelor. Cantitatile prea mari de sare, zahar, grasimi ori alte componente periculoase pot determina probleme majore de sanatate. Alegerea unor alimente mai sarace in aceste substante este, de cele mai multe ori, cheia unei alimentatii echilibrate. 2. Evitati prajelile. Preparand carnea pe gratar, continutul de grasimi va fi mai mic decat atunci cand o prajiti in ulei. In cazul in care alegeti prajelile, folositi cantitati mici de ulei (nu untura, margarina sau unt) si utilizati uleiul o singura data. 3. Adio chipsuri . Poate ca chipsurile si dulciurile fac parte din alimentele voastre favorite, insa aveti grjia ca sunt foarte bogate in sare, zahar si grasimi. Ar fi bine sa le inlocuiti cu „betisoare” de morcovi ori cu alte legume taiate cubulete. In loc de shaorma si kebab, incercati mai degraba „ frigarui ” din fructe. 4. Fara zahar . Evitati bauturile bogate in zahar. Acestea nu dauneaza doar siluetei, ci si danturii. Sunt periculoase in special pentru copii. Multumiti-va mai bine cu apa, lapte sau un juice preparat in casa. 5. „Ascundeti” solnita. Ca sa fiti siguri ca reduceti continutul de sare din mancare renuntati la solnita de pe masa. Astfel nu veti mai fi tentati s-o folositi in exces pentru fiecare mancare pe care o gatiti sau la fiecare masa. Consumul excesiv de sare si aparitia bolilor > Folosirea in exces a sarii creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, a decompensarii bolilor de rinichi, hepatice, a osteoporozei si a cancerului de stomac. > Pentru cei care sufera deja de boli cardiovasculare exista pericolul accidentelor cerebro-vasculare sau chiar al infarctului. > Produsele cele mai bogate in sare nu sunt neaparat mancarurile gatite in casa, ci acelea preparate in unele restaurante si fast-fooduri care nu respecta recomandarile nutritionale privind doza zilnica recomandata de clorura de natriu. > „Este bine-cunoscut rolul consumului excesiv de sare, caruia i se atribuie unul dintre primele locuri intre cauzele ce determina cresterea alarmanta a incidentei bolilor cardiovasculare. Ideal ar fi sa consumam 2-4 grame de clorura de natriu zilnic”, spune nutritionistul Ciprian Constantin, de la Fundatia pentru o alimentatie sanatoasa. Produsele cele mai bogate in sare sunt: telemeaua, jambonul afumat, pateul de ficat, salamul. La polul opus (produse sarace in sare) se afla: prazul, rosiile, merele, perele, ciresele, orezul fiert, grisul fiert, mierea de albine, conopida si fasolea verde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea