Social

Mezelurile romanesti, pline de zgarci si sorici

Aproape 15 milioane de romani au impresia ca mananca salam sau sunculita, dar nici prin cap nu le trece ca se hranesc nu cu carne, ci cu sorici, slanina , resturi de pe oase, saramura si arome de carne si fum. Dintr-un total de 1.600 de fabrici ce produc asemenea mezeluri, doar 42 proceseaza carnea conform normelor UE si vor primi avizul de functionare si din 2007.
Rosatura de pe oase in loc de carne
Aproape 1.600 de fabrici produc salamuri si specialitati care contin doar arome de carne si fum. "Lipsa carnii este inlocuita cu adjuvanti, iar consistenta este data de amidon si soia. In ceea ce priveste specialitatile din carne de porc, vita sau pui, procedeul de injectare cu apa folosit de majoritatea producatorilor este de suta la suta", ne-a declarat Anii Stefanescu, director intr-un cunoscut complex de integrare a carnii. Un alt specialist, care a insistat sa isi pastreze anonimatul pentru a nu-i intoarce impotriva sa pe patronii celor 1.600 de fabrici, a fost mai direct: "Romanii mananca colagenuri, saramuri si arome, fainuri proteice, emulgatori si adaosuri care dau culoare de carne. Acestea, malaxate, se introduc in membrane si salamul este gata. Consumatorul mananca o chimie intreaga, dar nu carne". La randul sau, Alexandru Sautea, directorul unei fabrici de salamuri crude, declara: "La un produs de calitate se introduc 1,7 kg de carne pentru a se scoate un kilogram de salam. In salamurile de slaba calitate se introduc 0,6-0,7 kg MDM - resturi de carne dezosata pe cale mecanica si ingrediente - si se scoate un kilogram de produs. De unde vine diferenta?".
Din 2007, peste 1.500 de fabrici vor disparea
Din 2007, expertii comunitari vor monitoriza la sange procesatorii romani, cunoscut fiind faptul ca nu numai calitatea produselor este la pamant, ci si igiena tehnologica si a personalului. Din cele 1.662 de fabrici, doar 42 au sansa de a produce calitativ. Acestea sunt introduse de Bruxelles la categoria A. In categoria B si C sunt incluse 360 de fabrici, iar la D, 1.222. "Din 2007, toata aceasta puzderie va disparea. Vor mai avea o sansa doar cei care vor produce zonal produse traditionale, dupa retete traditionale", ne-a declarat Mihai Lungu, fostul presedinte al Patronatului din mezeluri. Expertii comunitari vor fi pe teren si vor controla la sange produsele si respectarea retetelor. Tot din 2007, vor fi interzise si celebrele MDM-uri in fabricarea mezelurilor pentru consumul uman.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea