Social

Metode de spart ghinionul de Craciun

Tine de traditie, dar si de superstitii , ca viscul sa stea agatat in casa, iar merele sa nu lipseasca de pe masa de Craciun , ca sa fie un an cu noroc. Insa papucii nou-nouti de sarbatori si vintul puternic in seara de Ajun aduc ghinion tot anul.

Din batrini se povesteste ca de sarbatoarea Nasterii Domnului e bine sa maninci mere ca sa fii sanatos si sa faci baie in prima zi de Craciun, ca sa ramii curat tot anul. Astfel de superstitii s-au transmis de la o generatie la alta, unele s-au imbogatit, altele au disparut. Pentru unii sint lucruri de capatii, pentru altii sint doar subiect de glume. Insa cind vine vorba de ghinion, toti se inghesuie sa cumpere visc, sa-l atirne de candelabru sau sa-si faca curatenie luna pentru spiritul lui Isus care paseste in casa.
Cadouri pentru un an plin

Traditia cea mai veche, oferirea de cadouri in seara de Craciun, are la baza nu numai ideea impartasirii bucuriei Nasterii Domnului, dar si o superstitie care spune ca e bine sa daruiesti ca sa multumesti pentru ceea ce ai primit in timpul anului si sa ai parte si la anul. Originea sta in povestea pastorului Craciun care, contrar asteptarilor, era vestit pentru rautatea sa. Atunci cind Craciuneasa a gazduit-o pe Fecioara Maria cu pruncul Isus, barbatul i-a taiat miinile. Legenda spune ca Fecioara Maria i-a lipit miinile la loc, iar in semn de multumire , pastorul Craciun a aprins un rug din brad si a dat cadouri tuturor slujitorilor sai.

Viscul si clopoteii alunga relele

Superstitia cel mai des intilnita este insa cea a viscului, care nu trebuie sa lipseasca din casa in serile de Craciun. Se spune ca crengutele de visc, atirnate deasupra usilor, protejeaza impotriva trasnetelor, a fulgerelor si a altor rele. Iar daca se pune in leaganul unui copil, il va proteja si pe micut de toate pericolele. Viscul vindeca bolile, este antidot al otravurilor si aduce noroc si prosperitate. Aceste calitati deriva din istoria plantei, considerata sacra in antichitate.

Superstitii cu aroma de cozonac

Nici gastronomia nu e lipsita de superstitii. Se spune ca daca se arde cozonacul de Craciun, e semn ca sotul sau iubitul gospodinei este foarte suparat pe ea si o sa aiba parte de certuri. Cit despre piine, inainte sa se taie, e bine sa se faca semnul crucii. Insa aduce ghinion ca dupa ce ai taiat o felie de piine sa pui piinea rasturnata pe masa, cu susul in jos. Tot ghinion aduce si lipsa merelor de pe masa de Craciun (care aduc sanatate pentru anul viitor), a nucilor, a usturoiului, a mierii, dar si a celebrelor crengute de visc.

Agentia de spart ghinionul

Pentru romanii superstitiosi, doi frati si-au deschis o firma de alungat ghinioanele, in Bistrita: Agentia de spart ghinionul. Dupa superstitia ca cioburile aduc ghinion, cei doi s-au gindit sa produca obiecte haioase, care sa-i faca pe oameni sa se simta bine, chiar daca se sparg. Sint pahare, vaze, farfurii sau scrumiere special construite pentru a fi sparte. Iar obiectele sint protejate de un strat de cinepa pentru a nu provoca taieturi. Placerea de a le sparge vine dintr-o superstitie, inversata de aceasta data: obiectele trebuie sparte tocmai pentru a alunga ghinionul.


Trimite o felicitare muzicala de Craciun felicitari de craciunfelicitari de craciun felicitari craciun felicitari craciun felicitari craciun felicitari craciun

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea