Social

Merkel, presedintele Europei?

Fostul presedinte francez, Valery Giscard d’Estaing, vede in cancelarul german pe viitorul lider al Uniunii.

Conform noului Tratat al UE, aflat in plin proces de ratificare de catre statele membre, pana la sfarsitul anului ar trebui sa fie ales presedintele Uniunii. Negocierile pentru acest post au inceput deja, fiind vehiculate mai multe nume.

Pana acum cateva saptamani, fostul premier Tony Blair parea ca are cele mai multe sanse, dar presa a relatat ca un acord secret intre Londra, Paris si Berlin l-a scos pe acesta din cursa. Fostul presedinte francez Valery Giscard d’Estaing sustine ca un bun sef al UE ar fi cancelarul german Angela Merkel.

Infiintat prin noul document de capatai al comunitatii "Celor 27", functia de sef al Consiliului European va inlocui presedintia semestriala a UE. El urmeaza sa fie ales de sefii de stat si de guverne, mandatul sau fiind de doi ani si jumatate, cu posibilitatea reinnoirii lui o singura data. Ca sarcini principale, viitorul presedinte urmeaza sa pregateasca summiturile si va reprezenta Uniunea pe scena mondiala.

Viitorul presedinte nu poate sa ocupe in acelasi timp o alta functie la nivel national. Postul este insa extrem de controversat din mai multe puncte de vedere. Statele mici si mijlocii ale UE au respins inca de pe vremea negocierilor asupra Constitutiei europene crearea acestei functii, temandu-se ca presedintele va reprezenta doar interesele tarilor mari.

Negocieri intense intre "Cei 27"


Alegerea viitorului pre­sedinte va depinde de definitia exacta a postului, care face obiectul unor discutii intense intre partizanii unei functii modeste, care sa nu ii puna in umbra pe sefii de stat si de guvern ai tarilor membre, si cei care vor o personalitate de prim rang, pentru a da Uniunii o mai mare vizibilitate in UE.

Randul nemultumitilor este, de asemenea, ingrosat de seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, care s-a declarat ingrijorat, in repetate randuri, de faptul ca noul post ar putea sa mute centrul de putere de la institutiile UE spre statele membre.

Numele vehiculate cel mai adesea pana in prezent sunt cel al premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker, al premierului danez Anders Fogh Rasmussen , al premierului irlandez demisionar Bertie Ahern si al fostului premier britanic Tony Blair.

Saptamana aceasta, Giscard d’Estaing, personalitatea care a prezidat Conventia care a redactat proiectul Constitutiei europene, respins in 2005 prin referendum de francezi si olandezi, mai face o propunere: Angela Merkel, actualul cancelar german.

Profilul viitorului sef al UE

„Sunt posibile doua tipuri de presedinti. Primul profil este cel al unui «mare initiator». Va fi un barbat sau o femeie cu experienta, care nu va avea probabil decat un mandat de doi ani si jumatate si care va institui sistemul, va fixa regulile si climatul, aproape cum a facut George Washington ", primul presedinte al Statelor Unite, explica Giscard d’Estaing, intr-un interviu acordat cotidianului belgian Le Soir.

"Al doilea profil este cel al presedintelui operational: cel care ar anima sistemul si i-ar da impulsurile necesare. In aceasta categorie, am putea sa ne gandim la Angela Merkel. Ea este la originea marilor compromisuri europene de anul trecut", remarca el.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea