Social

Medvedev sare in apararea libertatii presei

Presedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat retragerea unui amendament la Legea media care ar fi permis autoritatilor sa inchida ziare acuzate de defaimare si calomnie.

"Continutul acestui proiect de lege nu poate decat sa creeze obstacole unei functionari normale a media", a estimat Medvedev, citat de de agentia Interfax. Amendamentul "nu contribuie la obiectivul anuntat, acela de a proteja cetatenii de difuzarea informatiilor defaimatoare", a adaugat noul lider de la Kremlin, subliniind necesitatea retragerii acestui proiect.

Libera exprimare, vechea poveste

Aprobat de Duma in prima lectura, in 25 aprilie, amendamentul avea scopul sa furnizeze autoritatilor judiciare un mijloc pentru "inchiderea unui ziar in cazul difuzarii repetate a unor texte cu caracter defaimator", potrivit autorului sau, Robert Chlegel, deputat al partidului Rusia Unita, al carui lider este fostul presedinte si actualul premier Vladimir Putin. Presa rusa are in prezent interdictia de a publica articole care ar putea incuraja terorismul sau extremismul.

Multi jurnalisti rusi, asasinati

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) si-a exprimat la sfarsitul lunii aprilie temerea ca prin acest amendament Rusia risca sa incalce articolul 10 al Conventiei europene a drepturilor omului la libertatea de exprimare.

Organizatiile de aparare a drepturilor omului claseaza Rusia printre tarile in care libertatea presei este cea mai amenintata , amintind o serie de asasinate carora le-au cazut victima ziaristi si care nu au fost elucidate nici pana in prezent.

In perioada in care Putin a fost presedinte, majoritatea posturilor de televiziune au intrat sub un ferm control al statului si au incetat sa mai critice Kremlinul.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea